Смењена влада Јулије Тимошенко

На предлог посланичке групе Партије региона, новоизабраног председника Виктора Јануковича, Врховна рада Украјине изгласала неповерење Јулији Тимошенко. На тврдње да је одговорна за катастрофалан привредни пад земље, премијерка оптужила Јануковича за вођење "оштре антиукрајинске политике".

Врховна рада Украјине изгласала је неповерење влади Јулије Тимошенко, на предлог посланичке групе Партије региона, чији је лидер новоизабрани украјински председник Виктор Јанукович. За смену владе гласало је 243 од укупно 450 посланика Раде.

Уочи гласања Јулија Тимошенко је са говорнице поручила да ће министри у случају изгласавања неповерења одмах напустити своја места и да ће њен тим прећи у опозицију, јавила је агенција Итар-тас.

Извештај о одговорности досадашње владе за лошу ситуацију у земљи на седници парламента поднео је шеф посланичке групе Партије региона Николај Азаров, који се, према наводима руске агенције, сматра главним кандидатом за будућег премијера.

Према његовим речима, земља је доживела неуспех у свим областима живота, а Тимошенкова је одговорна за катастрофалан привредни пад.

"Украјина се нашла у најжешћој кризи, коју земља није доживела за 20 година", рекао је Азаров и додао да је тужно стање у свим привредним гранама, а посебно у пољопривреди.

Тимошенкова је, међутим, оптужила Јануковича за спровођење "оштре антиукрајинске политике од првог дана" и, у обраћању посланицима, рекла да је њена влада добро радила у време светске економске кризе.

"Заштитили смо Украјину од финансијског колапса, од уништења кључних грана", рекла је Тимошенкова током расправе која је претходила гласању, пренела је агенција РИА Новости.

Обраћање Тимошенкове трајало пет, уместо 45 минута колико јој по пословнику припада. Смењену премијерку неки посланици дочекали аплаузим а неки звиждуцима, преноси РИА Новости.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару