Смртна казна иранском студенту

Студентском активисти Мухамеду Амину Валијану, члану изборног штаба иранског опозиционг лидера Мусавија, потврђена смртна казна због "вођења рата против Бога", угрожавања државне безбедности и вређање руководства земље, због учествовања у прошлогодишњим опозиционим протестима.

Ирански апелациони суд потврдио је смртну казну студентском активисти Мухамеду Амину Валијану, ухапшеном током прошлогодишњих антивладиних протеста, навели су опозициони веб-сајтови.

Валијан (20), који је на председничким изборима у јуну, прошле године, подржао прореформског кандидата Мирхосеина Мусавија, био је оптужен за "вођење рата против Бога", угрожавање државне безбедности и вређање руководства земље, навела је агенција Ројтерс.

Валијан оптужен је да је "мохареб" (божји непријатељ) јер је бацао каменице на припаднике полиције током невладиних протеста у којима је погинуло осам особа.

Студент универзитета у Дамгану, источно од Техерана, и члан Мусавијевог изборног штаба, ухапшен је током протеста 27. децембра, за време Ашуре, шиитског верског празника, када је у сукобима полиције и демонстраната убијено осморо људи.

Након протеста уследило је хапшење око сто активиста опозиције, наводи се на опозиционим сајтовима rahesabz.net и kaleme.com.

Ирански суд је у јануару осудио на смрт 11 људи ухапшених на изборима, од којих су двојица већ погубљена, а на затворске казне до 15 година још неколико десетина њих. Сви они још чекају одлуку на жалбе које су поднели Апелационом суду.

Иранске власти често оптужују опозиционе активисте да су "мохареби" што је тешка осуда у земљи где је на снази шеријатско право. Сви ухапшени такође се терете и за покушај свргавања режима, припадања тајним групама међу којима је и група "Муџахедини народа".

Власти у Ирану су 28. јануара погубиле двојицу активиста једне забрањене монархистичке групе. То су прва погубљења опозиционих активиста од почетка политичке кризе изазване поновним избором Махмуд Ахмадинеџада за председника.

Током насилних антивладиних демонстрација у Техерану 27. децембра 2009. године погинуло је осам људи, а стотине су ухапшене. То су били најгори немири од протеста јуна 2009, после спорних председничких избора чије резултате, односно поновни избор Ахмадинеџада за шефа државе, опозиција не признаје.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару