Читај ми!

Суд у Лондону сутра доноси одлуку у случају Асанж

Високи суд у Лондону изрећи ће сутра пресуду о томе да ли оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж може да уложи жалбу на екстрадицију у Сједињене Америчке Државе.

"То је то. Одлука ће бити донета сутра", написала је његова супруга Стела Асанж на друштвеној мрежи Икс.

САД траже изручење Џулијана Асанжа због објављивања тајних војних досијеа 2010. и 2011. године, а Врховни суд Уједињеног Краљевства одлучио је да Асанж буде изручен, одбацујуц́и тврдње да би због лошег менталног здравља могао да изврши самоубиство у америчком затвору.

Асанж се у САД терети за шпијунажу по 17 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора, према тврдњама његових адвоката. Амерички тужиоци, међутим, тврде да казна не би била дужа од 63 месеца.

Асанжов портал Викиликс објавио је 2010. године видео-снимак америчке војске на којем се види како у нападу хеликоптерима "Апач" у Багдаду 2007. године гину десетине људи, међу којима и два новинара Ројтерса. Након тога,

Викиликс је објавио хиљаде тајних поверљивих докумената и дипломатских извештаја у којима САД критикују светске вође, од руског председника Владимира Путина до чланова саудијске краљевске породице.

уторак, 18. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије