Читај ми!

Прибићевић: Самит Кине и ЕУ – различито о Украјини, блиске поруке о Гази, разум превладао упркос проблемима

Самит Кине и Европске уније одржава се у Пекингу, а учесници су разговарали о ситуацији у Украјини и на Блиском истоку, али и о економији. Некадашњи амбасадор Србије у Немачкој и Великој Британији Огњен Прибићевић каже за РТС да је то добра вест, јер је реч о два велика светска играча на међународној сцени. Истиче да га брине што УН нема инструменте да утиче на решавање светских криза. Напомиње да ће конфликт у Гази бити претња по безбедност целог света уколико се и друге државе укључе у сукоб.

Огњен Прибићевић је у Дневнику РТС-а рекао, поводом самита Европске уније и Кине, да је превладао разум и у Пекингу и у Бриселу, упркос проблемима, попут оног који ЕУ истиче, а то је став да кинеска роба преплављује европска тржишта.

"Тренутно су то електрични аутомобили, где су Кинези сада апсолутно доминантни. Ипак, све је у оквирима нормалне комуникације између два велика играча чија је размена скоро један трилион и превазилази размену коју Кина има са Сједињеним Државама, а четири или пет пута превазилази размену коју Кина има са Русијом. И у том смислу морамо да гледамо на ово јако позитивно", каже Прибићевић.

Пекинг и Брисел различито о Украјини, блиске поруке о Гази

Према његовим речима, ставови Кине и ЕУ о рату у Украјини нису слични, али се у случају сукоба Израела и Хамаса могу уочити блиске поруке када је реч о позиву на мир, иако се Пекинг није "пуно приметио" у реаговањима на ситуацију на Блиском истоку.

Како каже, Кина заузима принцип да није добро да се меша, и због тога Пекинг позива и ЕУ да се њене чланице не мешају у њихове интересе на Тајвану.

"То је просто једна традиција да се не мешаш превише у питања у којима немаш превелики утицај. У принципу, Кина је уздржана тамо где нема инструменте, а нема инструменте којима би могла озбиљније да утиче на ово што се дешава између Израела и Хамаса", објашњава Прибићевић.

Кина и САД – повратак дипломатије

Недавно је одржан америчко-кинески самит у Сан Франциску који је означио обнову комуникације две државе након што је она прекинута после посете председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану 2022. године.

Прибићевић напомиње да су у питању позитивне поруке и да коначно "можемо да видимо да државници разговарају и да се дипломатија враћа у средиште".

Ситуација у Гази алармантна, шта могу УН

Прибићевић сматра да је ситуација у Гази алармантна, без обзира на то што је Хамас извршио "бруталан терористички напад на Израел" почетком октобра.

Поставља се питање, истиче Прибићевић, имају ли Уједињене нације инструменте да утичу на разрешење кризе.

"Они ко имају инструменте, осим зараћених страна, су САД, и у мањој мери Русија. Кина и ЕУ такође немају те инструменте. Поруке генералног секретара УН Антонија Гутереса се у свету мало слушају, што забрињава. УН су заправо скуп држава које су одлучиле да дају одређене надлежности једној организацији. А свет иде у другом правцу, на шта Гутерес упозорава. Бојим се да ћемо и поред ових позитивних сигнала у наредној години да се суочимо са веома озбиљним проблемима", наглашава Прибићевић.

Блиски исток – опасност "врло реална" за цео свет

Прибићевић оцењује да ће конфликт на Блиском истоку да се продужи.

Уколико се и друге државе укључе у сукоб, упозорава дипломата, то ће представљати веома опасну ситуацију по безбедност читавог света, а не само једног региона.

"На једној страни имамо позитивне сигнале, а на другој страни имамо веома забрињавајуће поруке. Мислим да је опасност врло реална, и довољно је погледати колико је конфликт у Гази набијен емоцијама. У том смислу, заиста мислим да сви имамо пуно разлога да будемо забринути за оно што ће се дешавати", закључује Прибићевић.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару