Варнице између Триполија и Женеве

Либијска полиција опколила швајцарску амбасаду у Триполију, тражећи изручење бизнисмена који се крије у амбасади. Спор између две земље траје од хапшења Гадафијевог сина у Женеви, 2008. године.

Неколико десетина либијских полицајаца опколило је швајцарску амбасаду у Триполију, после упозорења да ће Либија предузети противмере уколико Швајцарска до поднева не изручи двојицу својих држављана који су потражили уточиште у том дипломатском представништву, пренео је Ројтерс.

Извештач британске агенције јавио је да је један од швајцарских држављана Рашид Хамдани изашао из Амбасаде и ушао у возило либијске полиције, које га је одвезло у непознатом правцу, а за сада није познато шта је с другим човеком, бизнисменом Максом Гелдијем.

Либијски званичници су рекли да Хамдани, против кога је повучена оптужница, може да иде уколико Швајцарска испуни захтеве, али да Гелди мора да буде изручен да би одслужио четири месеца затворске казне због кршења прописа о имиграцији.

Министар спољних послова Либије Муса Куса позвао је у недељу увече амбасадоре ЕУ да би им уручио ултиматум и притом рекао да је Швајцарска прекршила међународне конвенције о дипломатском имунитету.

Куса је најавио да ће, уколико амбасада не испуни оно што се од ње тражи, бити примењене "одређене мере", али није изнео које кораке либијска влада намерава да предузме.

Хамдани и Гелди су провели неколико месеци у швајцарској амбасади, а обојици је забрањено да напусте Либију од јула 2008. године, убрзо пошто је швајцарска полиција у Женеви ухапсила сина либијског лидера Моамера Гадафија Ханибала и оптужила га за злостављање двоје домаћих службеника.

Оптужница је касније одбачена, а либијске власти су одбациле наводе да је хапшење у Женеви повезано с прогоном двојице швајцарских бизнисмена.

Швајцарска је недавно ставила на "црну листу" за улазак у ту земљу 188 истакнутих Либијаца, међу којима су председник Гадафи и чланови његове породице. На то је реаговао италијански шеф дипломатије Франко Фратини, називајући тај поступак Женеве злоупотребом Шенгенског споразума.

"Швајцарска влада ставила је либијске држављане на црну листу Шенгена. А то није Шенгенски споразум који познајемо", рекао је Фратини.

Либија је 15. фебруара престала да издаје улазне визе држављанима свих земаља шенгенске зоне, осим Велике Британије.

"То је истина, та одлука је донета. Нема виза за Европљане, осим за Британце", рекао је Ројтерсу неименовани либијски званичник.

Либијски дневник "Оеа", који је повезан са једним од синова Моамера Гадафија, објавио је раније да ће Либија престати да издаје визе грађанима земаља Шенгена, што обухвата Европску унију и Швајцарску.

Прошле седмице министар иностраних послова Шпаније, председавајуће ЕУ, Михел Ангел Моратинос, покушао је да са ресорним либијским колегом Мусом Кусом, реши проблем обуставе издавања виза за грађане ЕУ и Швајцарске. Преговори су били неуспешни, саопштио је после састанка Моратинос, додајући да је било "напретка", али да постоје одређене тешкоће.

Извори из шпанске Владе навели су да је Мадрид деловао у сарадњи са шефом европске дипломатије Кетрин Ештон, али да тешкоће нису превазиђене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару