Израел одобрио убиство у Дубаију

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху одобрио убиство команданта палестинског Хамаса Махмуда Мабхуха, убијеног у Дубаију, преносе израелски медији. Исламистички Хамас оптужио Израел за смрт Мабхуха.

Почетком прошлог месеца, израелски премијер Бењамин Нетанијаху одобрио је убиство команданта палестинског Хамаса Махмуда Мабхуха, убијеног 20. јануара у Дубаију, преносе израелски медији писање "Сандеј тајмса".

У опширном извештају, заснованом на извору блиском Мосаду, британски лист наводи да је Нетанијаху дао шефу службе Меиру Дагану зелено светло за операцију у Емирату на састанку у Мидраши, Мосадовом штабу у северном предграђу Тел Авива, као и да се група агената обучавала тајно за мисију у једном хотелу.

Иако је Мосад знао за многе безбедносне камере постављене широм Емирата, агенти су изненађени способношћу полиције у Дабаију да набави све снимке осумњичених на тако ефикасан начин.

Мосад је добио информацију да Мабхух планира да путује у Дубаи и да је започео рад на плану о убиству у хотелу у коме буде одсео. Није се предвиђало да ће операција бити посебно ризична, нити компликована и Нетанијаху је наводно рекао агентима Мосада: "Народ Израела рачуна на вас. Срећно".

Други британски лист "Сандеј мирор" објавио је да британски министри верују како су пасоши те земље, које је користио део агената, тајно копирани на израелском међународном аеродрому "Бен-Гурион". Тако је шесторо Британаца усељених у Израел нежељено умешано у заверу за убиство.

Хамас оптужио Израел 

Исламистички Хамас је одмах оптужио Израел за смрт Мабхуха, осумњиченог за отмицу и убиство два израелска војника још пре две деценије. Мабхух је био један од оснивача војног крила Хамаса.

Полиција у Дубаију је објавила листу имена и фотографија 11 људи осумњичених за злочин, укључујући једну жену. Шеф полиције у емирату је, такође, показао прстом у Мосад, затраживши од Интерпола да ухапси вођу агенције, ако се то докаже.

Осумњичени су имали шест британских, три ирска и по један француски и немачки пасош. У суботу се испоставило да је само један, немачки, био оргинална путна исправа.

Израелски медији преносе писање "Шпигла" да је то пасош Израелца Михаела Боденхајмера који је пре непуну годину узео немачко држављанство у Келну, јер су му се бака и деда тамо венчали пре Другог светског рата, у коме су убијени. Боднхајмер је сам тврдио да живи у Келну, што наводно није тачно.

У Израелу иначе живи још једна особа истог имена која се пре две деценије уселила из САД и која је мислила да је жртва украденог идентитета. Ради се о религиозном Јеврејину који похађа јеврејску верску школу-колел за ожењене мушкарце.

Заменик шефа дипломатије Израела Дани Ајалон изјавио је у суботу да нема доказа који повезују Израел са убиством Мабхуха у соби луксузног хотела, и поред детаљног извештаја о начину на које је хамасовац убијен.

"Тајмс" није одгонетнуо како су убице ушле у његову собу и да ли је задављен или отрован. Запослени у хотелу нису нашли тргове насиља нити борбе, већ само лек за високи притисак, пише бритнски лист.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару