Карзаи љут на НАТО

Авганистан незадовољан деловањем снага НАТО против талибана на територији те земље. Неопходно спречити страдање цивила, поручио авганистански председник Хамид Карзаи. Авганистан позвао побуњенике да се одрекну Ал Каиде и положе оружје.

Офанзива снага НАТО против талибана у Авганистану се наставља. Међутим, авганистански председник Хамид Карзаи јасно истиче да напори које улажу припадници НАТО-а нису довољни да би се избегле цивилне жртве у тој земљи.

Карзаи је у авганистанском парламенту, држећи у руци фотографију осмогодишње девојчице која је једина од 12 чланова њене породице преживела ракетни напад снага НАТО-а на место Марџах на југу Авганистана, рекао да се ради о трагедији која је потресла целу земљу.

"Морамо да дођемо до тога да не буде више цивилних жртава. Наше критике ће се наставити све док не дођемо до тог циља", рекао је Карзаи у говору на отварању заседања афганистанског парламента.

Авганистански председник је поново позвао све талибанске побуњенике да се одрекну Ал Каиде и да положе оружје.

У нападу НАТО-а на Марџах пре две недеље погинуло је најмање 16 цивила. Ракетна паљба започела је након што су амерички маринци и авганистанске снаге интензивирале пешадијске нападе.

Напад је изведен јер се веровало да се у том месту налазе опасне супстанце које могу да се користе за прављење бомби. Међутим, погодили су зграду, која је удаљена неколико стотина метара од места које је требало да буде мета напада.

НАТО је у међувремену саопштио да се опсежне операције у региону Марџаха настављају, упркос јаком отпору који на појединим локацијама пружају побуњеници. Проблем представљају и минирани и разорени путеви.

До сада је у војним операцијама у тој области погинуло 12 војника НАТО-а и више од 120 талибанских побуњеника.

Маџах - најснажније упориште

Верује се да је Маџах, град од близу 80.000 становника, најснажније упориште талибана и место на које британске и америчке снаге до сада нису залазиле.

Тактички, заузимање овог града донеће значајну предност Американцима у будућим акцијама против талибана и провинцијама Хелманд и Кандахар, где су ови радикални исламисти и најснажнији.

Неопходно је и  да стране трупе и авганистанске снаге, односно нова администрација, осигурају поверење локалног становништва, које је до сада увелико било на страни талибана.

Офанзива представља проверу могућности савезничких снага, у тренутку када се очекује да САД, на основу плана председника Барака Обаме, у Авганистан упуте још око 30.000 војника у циљу разбијања талибанских упоришта пре повлачења савезника, планираног за 2011. годину.

Хеликоптерским десантом, почела је офанзива. Укључени су и тенкови и пешадија. Ангажовано је око 15.000 војника, од којих су више од половине припадници авганистанске армије, која је дуго припремана за овакву операцију.

Америчке и НАТО снаге се надају да ће постићи војне циљеве који ће променити ток војних сукоба са талибанима ове године, тако да могу да започну повлачење из Авганистана следеће године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару