Закувава се спор око Фокланда

Британија најавила истраживање богатих лежишта нафте око Фокландских острва. Аргентина увела посебан режим пловидбе према архипелагу, а Лондон реаговао подижући ниво приправности ратне морнарице и слањем у регион разарач "Јорк".

Аргентина искључује војну акцију као опцију у циљу потврђивања свог суверенитета на Фокландским острвима, али инсистира на преговорима са Великом Британијом, изјавио је заменик аргентинског министра спољних послова Виторио Тачети.

Становници ових острва не треба да страхују од новог рата, али треба да схвате да Аргентина неће одустати од својих права, истакао је Тачети у интервјуу за аргентински ФМ Миленијум радио, јавио је АП.

Аргентина је због планова Британије да истражује нафту у овом подручју, 16. фебруара издала декрет према коме ће сваком броду који из аргентинских лука плови до ових острва, или који жели да уђе у аргентинске воде, бити потребна посебна дозвола аргентинске владе.

Геолози процењују да су резерве нафте око Фокланда богате, али Аргентина се противи намерама Британије да експлоатише те резерве, јер сматра да су острва њена.

Британски ратни бродови су у стању приправности и спремни да штите комерцијалне руте ка  Фокландским острвима, у чијој близини патролира разарач "Јорк", а британски премијер Гордон Браун најављује оштар став ако Аргентина покуша да присвоји ту територију богату ресурсима, јављају агенције.

Браун: "Ми одржавамо безбедност на Фокландима"

Гордон Браун је отворено упозорио аргентинску Владу да ће британске Јужноатлантске снаге, које укључују и 1.000 војника на Фокландима, реаговати у случају ометања веза између острва и остатка света.

"Ми одржавамо безбедност на Фокландима и настављају се редовне патроле. Мислим да ћете схватити да смо направили неопходне припреме како бисмо осигурали да становници Фокландских острва буду прикладно заштићени", рекао је Браун.

Аргентина је оптужила Велику Британију да призива рат: "Није први пут да се призивају авети рата у Великој Британији, било да то ради влада, било опозиција", рекао је аргентински амбасадор при УН Хорхе Аргуељо.

Аргентина сматра да су Фокландска острва њена територија, иако их је Велика Британија окупирала 1833. године. Због тога је 1982. године вођен рат између Британије и Аргентине.

Највећа ратна трагедија догодила се када је британска атомска подморница "Конкирор" испалила три торпеда, свако са по 363 килограма екслозива "торпекс", на крстарицу "Генерал Бергано", око 200 наутичких миља (370 км.) од Фокландсих острва.

Два торпеда су погодила мету. Прво је ударило у задњи део брода, у близину магацина са муницијом, али није направило већу штету, док је друго пробило оплату брода и експлодирало у машинском одељењу, напрвивши рупу дужине 20 метара и моментално убивши више од 250 чланова посаде.

Пожар није избио, али је брод почео брзо да тоне, па је капетан Бонзо 20 минута после напада наредио евакуацију. Два брода из пратње спасла су 770 чланова посаде "Капетана Бергана", погинули су 321 морнар и два цивила која су се налазила на пловилу.

Трагедија аргентинске крстарице и згражање међународне јавности убрзале су процес постизања мира између Велике Британије и Аргентине. У "Фокландском рату", који је трајао 2,5 месеца, погинуло је 649 аргентинских и 255 британских војника, као и три цивила.

Аргентина не употребљава назив Фокландска већ Малвинска острва.

Председник Венецуеле Уго Чавес рекао је јуче да подржава Аргентину, истакавши да Велика Британија "крши међународно право".

"Одлазите одатле, вратите Малвинска острва аргентинском народу", поручио је Чавес.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару