Чарлс хвали Немце – британски краљ пред Бундестагом

Другог дана посете Немачкој, британски краљ Чарлс Трећи говорио је пред немачким Бундестагом – на велико незадовољство посланика Левице.

Чарлс хвали Немце – британски краљ пред Бундестагом Чарлс хвали Немце – британски краљ пред Бундестагом

Краљ Чарлс Трећи је свој говор пред Бундестагом започео на немачком језику, а и током обраћања посланицима више пута је прелазио са енглеског на немачки. На почетку је говорио о рату у Украјини.

"Пошасти рата вратиле су се у Европу, али свет није остао по страни. Наше јединство у одбрани Украјине и слободе улива велике наде и охрабрује", рекао је британски краљ и додао: "Немачка и Велика Британија преузеле су водећу улогу. Донете су одлуке које би пре само кратког времена биле незамисливе." Он је уједно нагласио и важност немачке војне, хуманитарне и финансијске подршке Украјини.

Чарлс је већ годинама осведочени заштитник животне средине и ангажује се у борби против климатских промена. О томе је говорио и у Бундестагу.

"Иновације су кључне у борби против климатских промена", рекао је Чарлс и у том контексту истакао важност сарадње универзитета и истраживачких института у Немачкој и Великој Британији. Такође је похвалио Немачку као "најважније место за покретање технолошких стартапа".

Претходно је опозициона Левица критиковала то што се краљ Чарлс Трећи обраћа Бундестагу.

"Није прикладно да се највише демократско тело клања монарху", рекао је лидер странке Мартин Ширдеван. "Чудно ми је и да у време инфлације и вртоглавог раста сиромаштва, Бундестаг дозвољава да се у почасну књигу упише неко ко је дословно рођен са златном кашиком у устима", рекао је Ширдеван.

А његов страначки колега Атес Гурпинар сматра да је "апсурдно дозвољавати краљу да говори у Бундестагу".

"Упамтимо: монархије су у основи диктатуре с више историјских шљокица", рекао је Гурпинар и најавио да неће бити у парламенту за време Чарлсовог говора.

Шарени програм у Немачкој

Тродневна посета британског монарха и његове супруге Камиле Немачкој има велики симболички значај – то је прво путовање Чарлса Трећег у иностранство као краља, и то још пре крунисања које је заказано за 6. мај.

Пре обраћања Бундестагу, британског краља примио је и немачки канцелар Олаф Шолц, а након говора се за краљевски пар наставља прилично шарен програм по Немачкој.

Краљу предстоји најпре посета прихватном центру за украјинске избеглице на бившем берлинском аеродрому "Тегел", док ће Камила посетити пројекат Берлинска градска мисија, а касније и Komische Oper. Краљевски пар затим одлази у Бранденбург, у друштву немачког председника Франк-Валтера Штајнмајера. Предвиђен је, између осталог, и обилазак органске фарме "Екодорф Бродовин".

"Наш однос ће само јачати“

Штајнмајер је примио краљевски пар уз војне почасти већ у среду испред Бранденбуршке капије. Пре тога, на аеродрому их је дочекала почасна гарда и поздрављени су са 21 плотуном.

Краљ Чарлс, који се већ деценијама бави темама као што су заштита животне средине и климе и развој органске пољопривре, у председничкој палати Белви сусрео се и са стручњацима и активистима за енергетску транзицију и одрживост.

Ту су били и политичари из странке Зелених, попут министарке спољних послова Аналене Бербок и министра привреде Роберта Хабека. Увече је одржан банкет у част монарха којем је присуствовало око 130 гостију. Била је ту, између осталих, и бивша канцеларка Ангела Меркел.

Чарлс је у свом говору на банкету у палати Белви, који је такође делом одржао на немачком, рекао да ће се и даље ангажовати на развоју блиских односе између двеју земаља. Немачка и Велика Британија имају велики интерес једна за другу, рекао је.

"Чврсто верујем да ће наше везе још више јачати док заједно радимо на одрживијој будућности просперитета и безбедности", истакао је Чарлс и обећао: "Уверавам вас да ћу учинити све што могу како бих додатно ојачао наш однос док сам краљ."

Он и његова супруга су, каже "дубоко дирнути“ топлом добродошлицом у Немачкој у којој је, како је додао, он био више од 40 пута. "Наравно, то показује колико су ми наши односи важни, али показује, бојим се, и колико сам већ дуго ту".

Чарлс је такође похвалио Немачку и за то што је примила више од милион избеглица из Украјине. То је "уверљив доказ великодушности људи у Немачкој“, нагласио је британски краљ.

Штајнмајер наглашава да су везе блиске

На топле речи Чарлса одговорио је немачки председник. Франк-Валтер Штајнмајер такође је истакао историјски блиско партнерство Велике Британије и Немачке након два светска рата. "Шта год да је пред нама, знам да је наше британско-немачко пријатељство и даље важно и да остаје јако“, рекао је.

Он се осврнуо и на руску агресију на Украјину. Откако је почео рат, односи Европске уније и Велике Британије су "ближи него икад", рекао је Штајнмајер, али и нагласио да заједнички ангажман Лондона и Берлина "није сам по себи разумљив, посебно након страшне катастрофе“ коју су Немци донели континенту у два светска рата.

Немачки председник подсетио је и на званични излазак Велике Британије из ЕУ након одлуке о Брегзиту. "Данас, тачно шест година касније, отварамо ново поглавље. Гледамо напред, у измењеним условима, али ипак заједно."

Штајнмајер је нагласио и значај чињенице да је Чарлс Трећи пре свог крунисања за прво путовање у иностранство одабрао баш Немачку. То је "велики лични", али и "снажан европски гест", рекао је председник и додао: "То нама Немцима много значи.“

У петак, 31. марта, Чарлс и Камила одлазе у Хамбург где се посета завршава.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво