Јанукович захтева обарање Владе

Странка новог председника Украјине Виктора Јануковича покренула процес изгласавања неповерења Влади премијерке Јулије Тимошенко. Чека се Владин извештај о раду. За обарање потребна већина од 226, од укупно 450 посланика у парламенту.

Виктор Јанукович и његова Партија региона покренули су процес изгласавања неповерења Влади премијерке Јулије Тимошенко, која оспорава Јануковичеву изборну победу у другом кругу председничких избора, одржаном 7. фебруара.  

Јануковичева Партија региона објавила је Нацрт резолуције "о одговорности Владе" на званичној Интернет страници скупштине, што означава почетак процеса који води до изгласавања неповерења Влади. Од Тимошенкове је већ затражено да поднесе оставку, али је она то одбила.

Чланови Владе, можда, чак и Тимошенкова лично, како се очекује, требало би да поднесу извештај о раду Владе у скупштини, после чега би уследило гласање посланика. За обарање Владе потребна је проста већина од 226 од укупно 450 посланика у парламенту.

Након што је Тимошенкова у Високом административном суду уложила жалбу на други круг избора, у коме је Јанукович добио тесну већину од 3,5 одсто гласова, Врховни суд суспендовао је резултате председничких избора у тој земљи.

Трећи круг избора?

Суд мора да одлучи о жалби Тимошенкове до 25. фебруара, када Јанукович званично треба да преузме дужност и положи заклетву на специјалној седници парламента.

Тимошенкова, која тврди да је извршена изборна крађа и тражи расписивање трећег круга избора, рекла је након избора у телевизијском обраћању нацији, да шта год да се деси у будућности, Јанукович никада неће постати легитимно изабран председник Украјине.

И одлазећи председник Украјине Виктор Јушченко изјавио је да би политика новоизабраног шефа државе Виктора Јануковича могла да врати Украјину у вазални положај према Русији и додао да су Јануковичеви планови деградирајући за државу и да ће лоше утицати на европски пут Украјине.

Према коначним резултатима, Јанукович је у другом кругу председничких избора, победио Тимошенкову са предношћу од 3,5 одсто, или 890.000 гласова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару