Далај-лама свађа Кину и САД

Због сусрета Обаме са далај-ламом, Кина упутила "озбиљан приговор". Америчком амбасадору у Пекингу саопштено да САД "озбиљно вређају национална осећања кинеског народа".

Кина је данас протестовала због сусрета америчког председника Барака Обаме са тибетанским духовним вођом далај-ламом и оптужила САД да се мешају у њене унутрашње послове.

Заменик министра иностраних послова Кине Цуи Танкаи позвао је у министарство америчког амбасадора у Кини Џона Хантсмана да му упути "озбиљан приговор" због јучерашњег састанка у Белој кући, навело је кинеско министарство у саопштењу објављеном на свом вебсајту.

"Својим понашањем, САД се озбиљно мешају у унутрашњу политику Кине и озбиљно вређају национална осећања кинеског народа", наводи се у саопштењу.

Састанак Обаме с далај-ламом посматрачи виде као још један тест за натегнуте односе између две земље, нарушене последњих неколико недеља због питања као што је продаје оружја Тајвану и интернет шпијунажа.

Међутим, агенција Асошиејтед прес (АП) наводи да је језик кинеског саопштења доста уздржан, делом зато што се Бела кућа трудила да састанку у Вашингтону да мало публицитета, а делом зато што Пекинг жели да одржи здраве кинеско-америчке односе.

Састанак је одржан у кабинету с мапама у Белој кући што се сматра мање истакнутим него председнички Овални кабинет. Такође, Обама није давао изјаве, а сниматељима и новинарима није било дозвољено да присуствују састанку, већ је после састанка објављена само једна фотографија. 

"Кинеска страна тражи да америчка страна озбиљно размотри кинески став и да одмах предузме мере да уклони лош ефекат и да престане с тајним договорима и подршком антикинеским сепаратистичким снагама који траже независност Тибета", наводи се у саопштењу.

Кина оптужује далај-ламу да настоји да одвоји Тибет и оштро се противи сваком његовом контакту са светским лидерима. 

Бела кућа је саопштила да је Обама рекао далај-лами да подржава очување тибетанске културе и људска права за народ Тибета.

Обама је такође подржао захтев далај-ламе за преговоре с кинеском Владом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару