Невреме у свету

Снежне мећаве погодиле већи део Америке, Кине и неке делове Европе. У појединим деловима Русије температура се спустила на чак 50 степени испод нуле. У Ванкуверу, где се одигравају Зимске олимпијске игре, неуобичајено високе температуре.

Снег и лед оковали Америку, Кину као и поједине делове Европе. Чак 49 од укупно 50 америчких савезних држава од петка је покривено снегом, док се снажна олуја са ветровима јачине урагана приближава Америчкој Самои, чији се становници још опорављају од прошлогодишњег смртоносног цунамија.

Тропски циклон "Рене" погодио је у петак после подне слабо насељено острво Ману, са ветром јачине 120 километара на сат, а очекује се да ће олуја стићи до главног града Паго Паго вечерас. Циклон би могао да погоди и Самоу, острва Токелау, Тонгу и Фиџи, јавио је АП.

То је навело стручњаке да покушају да пронађу податке да ли је икада у историји САД забележен дан када је у 49, или чак у свих 50 америчких савезних држава било снега, међутим претраживање статистичких података би могло потрајати неколико дана.

Од петка ујутро, 67,1 одсто САД прекривено је снегом просечне висине 20 центиметара, а уобичајено је да у ово доба године снег пада на површини која покрива између 40 и 50 одсто територије САД.

Док су грађани САД завејани снегом, њихови суседи, домаћини Зимских олимпијских игара у Ванкуверу имају другачије проблеме - за ово доба године неуобичајено високе температуре.

То прети да отопи снег, који су организатори, улажући ванредне напоре, поставили на борилиштима.

"Организатори су свој посао одрадили врхунски", истичу о Међународном олимпијском комитету.

Снежна олуја у Кини

Обилне кише и снежне олује изазивају кашњења за милионе људи који путују кућама на дочек лунарне Нове године, потврдио је кинески метеоролошки завод.

Како је јавила агенција Синхуа, многи аеродроми и аутопутеви су затворени због обилних снежних падавина и поледице, а многи од путника су због ниских температура и снега који непрестано пада заглављени на аеродромима, аутобуским и железничким станицама или у превозним средствима.

Кинески метеоролошки завод предвидео је да ће се снежне олује проширити и да ће захватити укупно девет провинција и региона на северу, западу и истоку земље. Невреме ће, према прогнозама, потрајати још два дана.

Велике хладноће погодиле су и северни део Камчатке, а у селу Славтноје у региону Пенжински ноћас је измерена температура од минус 47 степени Целзијуса, саопштио је локални метеоролошки центар. Руско Министарство за ванредне ситуације упозорило је да би температура могла да падне до 50 степени испод нуле, јавио је Итар-тас.

Невреме отежава саобраћај

Становници Рима суочили су се јуче са првим обилнијим снежнима падавинама у последње 24 године, које су изазвале радост деце и туриста, али и проблеме у саобраћају и кашњење авиона.

Летови са римског аеродрома Фјумичино су прво каснили, а затим су привремено обустављени због лоше видљивости, навела је италијанска агенција Анса.

Ово су биле прве обилнније снежне падавине у Риму након 11. фебруара 1986. године када се створио прекривач од неколико центиметара.

Ова зима, са натпросечним снежним падавинама, скупо ће коштати Беч. Наиме сваки сантиметар снега, аустријску престоницу кошта један милион евра, колико износе трошкови за чишћење снега у том граду. Ове године, у Бечу је пало 52 центиметра снега.

Због ниских температура, под ледом је и велики део Шпаније, а снежне олује муче становнике, ненавикнуте на такве временске прилике.

Због интензивних снежних падавина на већини путних праваца у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћај се одвија успорено и отежано, а угаженог снега на коловозима има на готово свим путним правцима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару