Битка за Марџу

Американци довели војску у предграђа Марџе, најснажнијег упоришта талибана у региону. Коалиционе снаге десетак пута бројније. Нема отпора, чека се одговор талибана.

Око 4.500 маринаца, 1.500 авганистанских и 300 америчких војника укључени су у офанзиву у провинцији Хелманд, прву након што је председник САД Барак Обама у децембру наредио слање додатних 30.000 војника у Авганистан.

Офанзива је усмерена против неколико стотина талибана који су се, наводно, утаборили у граду.

Чини се да коалиционе снаге нису наишле на озбиљнији отпор, уколико се неколико рафала уопште могу назвати отпором, али се амерички команданти решени да покажу Вашингтону да појачања, која им је после силних натезања одобрила Бела кућа, у Авганистан нису дошла узалуд.

Верује се да је Марја, град од неких 80.000 становника, најснажније упориште талибана и место на које британске и америчке снаге до сада нису залазиле.

Тактички, заузимање овог града донеће значајну предсност американцима у будућим акцијама протиив талибана и провинцијама Хелманд и Кандахар, где су ови радикални исламисти и најснажнији.

Један од талибанских команданата Кари Фазлудин рекао је недавно британској агенцији да је 2.000 талибанских бораца спремно за борбе у Марџи.

Део локалног становништва напустио је Марџу пред офанзиву, а хуманитарне организације припремају се да збрину до 40.000 избеглица, јавља ББЦ.

Офанзива ни у ком случају није била изненађење, јер су амерички и авганистански званичници веч седмицама најављивали офанзиву на талибане, а, спрецијалци су, истовремено, у низу тајних операција убили или похапсили неколико локалних лидера радикалних исламиста.

Ни талибани нису остали потпуно пасивни, па су у последњих неколико дана примећени значајни покрети њихових трупа из тог града, па је велико питање колико је уопште бораца остало у опкољеном граду.

Команданти НАТО снага у Авганистану кажу да цивили немају разлога за страх.

У граду, међутим, влада права паника, јер им је, после страховладе талибана, најмање требала офанзива Американаца.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару