Денуклеаризација Корејског полуострва

Председник Северне Кореје Ким Џонг Ил се залаже за Корејско полуострво без нуклеарног оружја. УН прошле године увеле тој држави санкције због нуклеарне пробе.

Севернокорејски вођа Ким Џонг Ил заложио се за уклањање нуклеарног оружја са Корејског полуострва, пренела је ноћас кинеска државна агенција Синхуа у кратком извештају из Пјонгјанга.

У извештају се наводи да је лидер НДР Кореје поновио "непоколебљиву намеру своје земље да оствари денуклеаризацију Корејског полуострва".

Ким се јуче састао са високим функционером Комунистичке партије Кине, задуженим за међународне послове, Вангом Ђиаруијем, који му је пренео усмену поруку кинеског председника Ху Ђинтаоа, саопштила је нешто раније севернокорејска агенција КЦНА.

Према саопштењу, севернокорејски вођа "је имао срдачан и пријатељски разговор" са Вангом, после чега је приредио вечеру у част високог кинеског госта и његове пратње.

Данас би у Пјонгјанг требало да допутује и висока изасланица Уједињених нација, па посете двоје високих функционера, према оцени аналитичара, наговештавају да би Северна Кореја могла да одустане од бојкота преговора о денуклеаризацији Корејског полуострва, у којима учествују обе Кореје, САД, Јапан, Кина и Русија, наводи агенција Ројтерс.

Помоћница генералног секретара УН задужена за политичка питања Лин Паско је најавила да ће током вишедневне посете са севернокорејским званичницима разговарати "о читавом низу тема".

Северна Кореја већ годину дана одбија наставак преговора о разоружању, а Ким је у октобру обавестио Пекинг, који председава преговорима, да би Пјонгјанг могао да се врати за преговарачки сто под одређеним условима.

УН су прошле године увеле Северној Кореји санкције после нуклеарне пробе коју је та земља извела у мају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару