Изградња новог француског идентитета

Француска влада планира низ мера с циљем јачања француског националног идентитета и боље интеграције имиграната. Влада скреће пажњу јавности са озбиљних питања, поручује опозиција.

Француски премијер Франсоа Фијон изнео је низ мера које планира француска влада у циљу јачања француског националног идентитета и боље интеграције имиграната, чији број стално расте.

Иницијатор идеје је француски председник Никола Саркози, а скупу је претходила тромесечна жучна расправа на нивоу нације о томе шта значи бити Француз, подсетио је Ројтерс.

Фијон, обраћајући се тридесеторици министара окупљених на семинару посвећеном том питању, најавио је десетак симболичних мера које би требало да поспеше интеграцију имиграната у француско друштво.

Међу тим мерама предложено је боље грађанско образовање младих, истицање француске заставе испред сваке школе на национални празник, 14. јул, постављање Декларације о људским правима у сваку учионицу.

Предвиђена је и свечанија церемонија на којој имигранти постају француски држављани.

Најважније је што питање националног идентитета није више табу, оценио је Фијон и додао да ће о том питању бити разговарано у дужем временском периоду, на смирен, природан и нестраначки начин.

Национални идентитет био је једна од кључних тема успешне Саркозијеве председничке кампање 2007. године и он је ту тему обновио прошле године.

Опозиција сматра да влада овим жели да скрене пажњу јавности са многих озбиљних питања, пре свега везаних за привреду, уочи важних регионалних мартовских избора.

Муслиманска заједница у Француској, која броји пет милиона људи, такође је веома критична према иницијативи, коју доживљава као напад на имигранте из северне Африке, од којих многи одржавају јаке везе са домовином.

Ово питање се такође поклапа са, додуше одвојеном, контроверзном расправом о томе да ли да се женама забрани ношење вела на јавним местима.

"Питањем националног идентитета позабавиће се комисија у којој ће бити историчари, социолози и они који буду одређени да раде на том питању", рекао је Фијон.

Саркози ће у априлу да се обрати нацији кључним говором о националном идентитету.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару