Абдулмуталаб проговорио

Нигеријац који је оптужен за покушај терористичког напада у авиону изнад Детроита, дао је корисне податке истражитељима. Еф-Би-Ај довео чланове његове породице из Нигерије како би га убедили да пружи информације.

Умар Фарук Абдулмуталаб оптужен да је на Божић покушао да дигне у ваздух авион америчке компаније "Нортвест ерлајнс" које је летео из Амстердама за Детроит, пружио је америчким властима корисне информације, а високи функционери обавештајних служби сматрају да су нови напади на САД извесни.

Абдулмуталаб (23) пристао је да разговара са инспекторима, након што је Еф-Би-Ај довео чланове његове породице из Нигерије, како би га убедили да пружи информације о томе како је планиран напад 25. децембра и да ли су у току планови за неке нове нападе, рекао је један високу званичник америчке службе безбедности који је желео да остане анониман.

Директор америчке Националне обавештајне службе Денис Блер је пред сенатском одбором за обавештајна питања рекао да ће у наредних три до шест месеци сигурно бити покушаја напада Ал Каиде.

Блер је рекао да америчке агенције будно прате јеменски огранак Ал Каиде и да су од 25. децембра "попуњене неке празнине у подацима".

Абдулмуталаб је на почетку саслушања рекао да је напад припреман у кампу Ал Каиде у Јемену, међутим, оптужени је убрзо престао да сарађује и почео да се брани ћутањем.

"Абдулмуталаб је поново проговорио и од прошле недеље нам дао корисне податке", рекао је један амерички полицијски функционер који је желео да остане анониман, пошто је истрага још у току.

Тај функционер је рекао да су чланови породице Нигеријца које је у Америку довео Еф-Би-Ај били пресудни за његову одлуку да сарађује, али није желео да износи да ли је међу њима био и Абдулмуталабов отац који је упозорио америчке функционере у Лагосу да су ставови његовог сина радикализовани, пре него што је Нигеријац покушао да подметне бомбу.

Уколико буде осуђен, Абдумуталаб би могао да проведе остатак живота у затвору, што би му могло пружити додатан подстицај да сарађује са истражитељима Еф-Би-Аја који га испитују уз подршку агената ЦИА.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару