Позив "пореским грешницима" да се пријаве

Шеф немачких финансија Шојбле поручио "пореским грешницима" да се сами пријаве. Немачка влада намерава да купи компакт диск са именима 1.500 утајивача пореза који су новац изнели у Швајцарску.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле, чија Влада намерава да купи спорни компакт диск са подацима о 1.500 могућих утајивача пореза, саветовао је потенцијалним ''грешницима'' да се сами пријаве.

"Могу само сваком, ко мисли да је у прошлости утајио порез, дати савет да искористи могућност и сам се пријави'', рекао је Шојбле, пренела је немачка штампа.

Новине пишу да је намера Владе да прихвати понуду за куповину диска изазвала нервозу у редовима потенцијалних утајивача и да приватне банке и адвокати јављају о бројним позивима и ''усијаним'' телефонским линијама.

И немачки савез пореских саветника је у саопштењу саветовао свима који могу имати везе са швајцарским рачунима да се ''самопредају'', указујући на драконске казне за утајиваче пореза.

Немачка влада, судећи према изјавама, има намеру да купи диск са илегално сакупљеним подацима о 1.500 Немаца који су, бежећи од плаћања пореза, изнели свој новац у Швајцарску.

Цена диска 2,5 милиона евра

Штампа пише да је тај диск влади у Берлину по цени од 2,5 милиона евра понудио извесни Ерве Фалцијани, стручњак за компјутере који је својевремено радио за банку ХСБЦ у Женеви.

Канцеларка Ангела Меркел и министар финансија Шојбле, према оценама штампе, у сопственим редовима имају отпор за куповину илегално сакупљених информација о оним Немцима који су утајили у Швајцарској, а чијим би гоњењем у државну касу могло да се слије око 100 милиона евра.

''Према мојим проценама, подаци о рачунима пореских 'грешника' у једном судском процесу могли би да буду неупотребљиви'', оценио је председник правне комисије немачког Бундестага Зигфрид Каудер, политичар из редова демохришћана.

Меркелова и Шојбле су, на другој страни, судећи према анкетама, добили подршку Немаца, али и других политичара од којих неки сматрају да нема основа да било где у Европи постоји пореска оаза.

Швајцарска је апеловала на стране владе да не купује такве податке, јер би то значило да сарађују са криминалцима, преноси штампа, уз оцену да починиоци морају бити кажњени и да правној држави мора бити свеједно да ли је починилац богат или сиромашан.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару