САД жали због става Кине

Кина најавила санкције и обуставу односа са САД због најављене продаје оружја Тајвану. Вашингтон жали због става Кине, сматрајући да његова политика доприноси стабилности у региону.

Сједињене Америчке Државе жале што је Кина најавила обуставу односа са Вашингтоном и санкције за америчке компаније које ће учествовати у продаји оружја Тајвану.

"Сматрамо да је одлука у складу са политиком једне Кине и да доприноси стабилоности и безбедности у Тајванском мореузу", изјавио је главни портпарол Стејт департмента Филип Кроули.

Тајванске власти тврде да је острво под сталном претњом 1.500 кинеских пројектила и поздрављају одлуку Пентагона. Председник Тајвана Ма Јинг Ђуе рекао је да ће одлука Вашингона помоћи да се та земља осећа самопоузданије и безбедније.

Министарство спољних послова Кине саопштило је да је продаја оружја Тајвану грубо мешање у унутрашње ствари Кине, да озбиљно нарушава националну безбеност и угрожава подухват мирног уједнињења и води до последица које ни једна страна не жели.

" У прошлости нисмо реаговали на нерегуларне америчке поступке, али сада је другачије. Ово је можда прилика да Кина изврши тестове наоружања високе технологије", рекао је професор Ренмин универзитета Јин Кангонг.

Пекинг уручио протестну ноту амбасадору САД

Пекинг је уручио протестну ноту америчком амбасадору, јер сматра да је прекршен споразум из 1982. године, којим је Вашингтон прихватио да постепено смањује продају оружја Тајвану.

Аналитичари кажу да Америка ризикује да наруши односе са Кином од које очекује помоћ у решавању глобалних проблема. Иначе, кинеско-америчка трговинска размена износи око 400 милијарди долара, а Кина држи око 800 милијарди долара америчких обвезница.

Вашингтон је у петак најавио да ће САД продати Тајвану пројектиле типа "патриот", хеликоптере "црни јастреб" и бродове миноловце у вредности од 6,4 милијарде долара.

Тајван, са више од 22 милиона становника, има једну од најразвијенијих привреда у Азији и снажне и добро наоружане оружане снаге са више од 300.000 припадника.

Односи САД и Кине у области одбране су већ неколико година затегнути управо због питања Тајвана.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару