Протести против америчке војске у Јапану

Неколико хиљада Јапанаца на улицама Токија затражило одлазак америчких војника из земље. Јапанска влада обећава да ће проблем бити решен до маја 2010. године.

Готово 6.000 демонстраната из целог Јапана протестовало је на улицама Токија против америчког војног присутства у земљи.

У Јапану се налази око 47.000 америчких војника, од којих је више од пола стационирано на јужном јапанском острву Окинави, чији се становници годинама жале на буку, загађивање средине и криминал у близини база.

Јавност у Јапану је све гласнија по питању америчких база, чак и ван Окинаве. У протестима у Токију су учествовали представници синдиката, пацифисти, борци за животну средину и студенти.

Демонстранти су се окупили у токијском парку под натписом "Промена јапанско-америчких односа", где су слушали говоре вођа цивилног друштва и политичара, а затим су организовали протестну шетњу кроз центар града. Главни захтев демонстраната је био коначан одлазак америчке војске из Јапана.

За потпуно исељење америчке базе се залаже и министарка у влади Мизухо Фукушима, која, иначе, предводи мању политичку партију.

Јапан и САД су потписали споразум 2006. године, према коме амерички војници у Јапану треба да се прерасподеле, а база маринаца на Окинави да се премести у мање насељену област.

Премијер Јапана Јукио Хатојама је неколико пута одлагао доношење одлуке због расцепа између јавног противљења америчком војном присутству и важног војног савеза са Вашингтоном, али је раније обећао да ће питање америчких трупа бити решено до маја месеца.

Амерички амбасадор у Јапану Џон Рус је, уочи демонстрација, у свом говору на једном токијском универзитету истакао значај присутства војске САД у Јапану због могућности брзог реаговања на евентуалне претње региону, укључујући ону, која долази од Северне Кореје, која изазива највећу бригу Америке, пренеле су јапанске новине "Џепен тајмс".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару