Спас после 11 дана

Екипа спасилаца из Француске једанаест дана после разорног земљотреса који је погодио Хаити, извукла из рушевина живог 23-годишњака. Светске звезде прикупиле рекордних 57 милиона долара за жртве разорног земљотреса.

После једанаест дана од разорног земљотреса који је погодио Хаити, екипа спасилаца из Француске извукла је из рушевина у Порт-о-Пренсу живог двадесеттрогодишњег младића.

Младић је пронађен у рушевинама хотела испод бетонске плоче супермаркета у центру Порт-о- Пренса.

Спасиоци наводе да је у добром стању, али да је дехидрирао. После добијања инфузије, однет је у болницу на опоравак.

"Ми смо тек синоћ стигли, данас смо дошли овде и пронашли неког ко је преживео, то је невероватно", изјавила је девојка из спасилачког тима.

Власти Хаитија пронашле су око 120.000 тела погинулих у катастрофалном земљотресу, из рушевина су спасена 132 човека, али коначни биланс жртава могао би бити већи за неколико десетина хиљада, јер нису прикупљени сви подаци.

Служба УН за координацију хуманитарних акција на Хаитију обуставила је потрагу за преживелима сматрајући да их више нема, али спасиоци и даље трагају.

Пораст насиља на улицама

Наде да још неко буде пронађен жив су минималне, пренео је Би-Би-Си. Они, који су остали, сада настоје да хуманитарну помоћ доставе онима којима је најпотребнија.

У хаићанској престоници живот се полако враћа у нормалу. Отварају се продавнице, аутобуси саобраћају, али многи грађани још увек напуштају разорени град.

Хаити бележи велики пораст насиља на улицама градова.

Банде разбојника постале су свакодневна опасност за унесрећени народ. У појединим деловима престонице људи су у немилости, око 5.000 криминалаца одбеглих из разрушених затвора, који пљачкају и, према неким извештајима, силују жене и користе ватрено оружје.

Болницама недостају лекови и анестетици, али и лекари, пошто велики број повређених и болесних тражи помоћ.

Према неким проценама, око 200.000 људи је до сада напустило главни град. Многи су нашли уточиште код родбине која живи у другим деловима земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару