Немачки медији: Свако може бити жртва, нападнути смо сви!

У петак увече у минхенском тржном центру нападнути смо сви ми, свако може да буде жртва, било где: у регионалном возу, тржном центру, дискотеци, на плажи – овим речима немачка штампа данас коментарише напад у Минхену, преноси "Дојче веле".

Слично пише портал Франкен: "Париз, Брисел, Ница, Вирцбург, Минхен". Терор се све више приближавао и сада је међу нама. Горка спознаја: насиље нас може задесити на све стране у метрополи, једнако као и у провинцији. Слике које гледамо на вестима више нису стране, него наше. Одједном нас то све директно погађа. Прибојавали смо се. Питање више није да ли ће, већ када ће.“

Штутгартер цајтунг пише да је у свету какав тренутно видимо превише је мржње и заслепљености.

"Непоштовање вредности људског живота толико је да у догледно време не можемо да се надамо побољшању. Та егзистенцијална претња се не може савладати са више превенције, више полиције, више безбедности или будности", пише дневник. Лист наводи да је истих реченица је већ било након напада у Француској и Белгији и да је тада њихово значење било више апстрактно јер су се односиле на друга друштва.

"Након напада у возу код Вирцбурга од пре неколико дана, а најкасније након ужсног напада у Минхену, јасно је да такве оцене пођеднако важе за Немачку, као и за земље које су претходне биле погођене терором“, оцењује лист.

Везер курир пише да то није био рат бајкерских банди, нити обрачун дилера или макроа: "У петак увече, у минхенском тржном центру нападнути смо сви ми. Једнако као и у Паризу, Бриселу, Ници, Вирцбургу. И то се неће завршити ни након Минхена. Сва бруталност може да се види на кратком видео-снимку, на којем се види да атентатор како пуца на потпуно невине, случајне пролазнике. Свако може да буде жртва, било где: у регионалном возу, тржном центру, дискотеци, на плажи…".

Лист наводи да је атмосфера затрована.

"Ништа, апсолутно ништа не оправдава нападе на цивиле. Већ сада полиција тражи да се на интернету не објављују слике или видео-снимци који би нападачима могли да дају информације о тактици снага безбедности. На видику су закони који полицији и тајној служби олакшавају, а медијима отежавају посао. Са тим ћемо морати да живимо, барем онолико дуго док се у сваком погледу не одбранимо од велике претње", пише тај лист.

Вестфален блат наводи да је главни циљ Исламске државе јасан: радикали желе да у западним земљама изазову сукобе између муслимана и немуслимана, све до грађанског рата.

"Од тога смо још увек далеко удаљени. Али проблеми се већ препознају: неповерење према муслиманима расте, то показују анкете. Са сваким нападом све више. Велики изазов је не упасти у ту замку. То није лако. И код нас живе млади муслимани који су подложни радикализацији од стране проповедника мржње. За то не морају да иду у џамију, довољан је интернет-прикључак", закључује лист.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару