Турска: О смртној казни из правног угла а не из угла ЕУ

Питање да ли Турска после неуспелог војног пуча треба или не треба да врати смртну казну треба разматрати са правног становишта, а не из угла шта жели Европска унија, изјавио је данас турски министар правде Бекир Боздаг.

Боздаг је то рекао у интервјуу за приватну тв станицу Си-Ен-Ен Турк, пренео је Ројтерс.

Изјава је уследила након што су висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и комесар за проширење и добросуседску политику Јоханес Хан позвали Турску да поштује владавину закона, људска права и основне слободе након неуспелог пуча у тој земљи.

У саопштењу из Брисела Могерини и Хан су навели да су спроведене мере у просвети, судству и медијима "неприхватљиве", јавио је Ројтерс.

Истовремено, САД су позвале турску владу да очува демократске институције након неуспелог пуча, додајући да ће међународна заједница "мотрити" шта се догађа у Турској, која је чланица НАТО, саопштила је Бела кућа.

У Турској је уведено тромесечно ванредно стање, а потом је саопштено да ће Турска следити пример Француске и након увођења ванредног стања ће привремено суспендовати примену Европске конвенције о људским правима.

Могерини: Са смртном казном нема уласка у ЕУ

У међверемену, висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је да ће евентуално увођење смртне казне у Турској онемогућићити улазак те државе у Унију.

"Јасно смо дали до знања да ће сваки покушај поновног увођења смртне казне онемогућити ступање Турске у ЕУ", рекла је Могерини у Вашингтону у Фонду Карнеги за међународни мир.

Она је нагласила да је то главни део Европске конвенције о људским правима Савета Европе, коју је Турска усвојила, пренео је Спутњик.

Говорећи о смртној казни, Могеринијева је у шали приметила да се захтеви о укидању ове казне не односе на САД јер Американци не намеравају да улазе у ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару