Први круг гласaња за новог шефа УН, Јеремић задовољан

Амбасадори држава чланица Савета безбедности Уједињених нација одржали су први круг гласања за новог генералног секретара. Вук Јеремић изузетно задовољан резултатом првог круга гласања. Незванично, освојио девет позитивних гласова од 15 чланица Савета безбедности УН. Могуће је да Аустралијанац Кевин Рад буде 13. кандидат. Председавајући Генералне скупштине затражио већу транспарентност процеса за избор шефа УН.

Aмбасадори 15 држава чланица Уједињених нација окончали су данас у Њујорку прву рунду гласања за новог генералног секретара УН, али нису желели да коментаришу ток седнице, одржане иза затворених врата.

"Прва рунда је завршена... Кандидати ће бити обавештени о резултатима", рекао је кратко председавајући Савета безбедности, јапански амбасадор Коро Бешо. 

Амбасадори сталних чланица, улазећи у салу за седнице Савета безбедности УН, такође нису желели претерано да коментаришу ставове својих држава о избору наредног генералног секретара, истичући да је важно да се, у важном тренутку за светску организацију, избор обави брзо.

Процес је почео тако што се 15 чланица Савета безбедности изјаснило да ли "охрабрују", "не охрабрују" или "не желе да се изјасне" о појединачним кандидатима. Иако резултати неће бити познати јавности, државама које су номиновале кандидате биће саопштено колику подршку су њихови кандидати добили.

"Важно је да изаберемо најбољег кандидата. Нисам у позицији да обелоданим позицију Француске", рекао је пред седницу француски амбасадор при УН Франсоа Делатре.

Француски амбасадор је, такође, рекао да је у садашњој ситуацији "улога Уједињених нација важнија него икада раније", као и да будући генерални секретар мора да има вештину и одлучност да води ту организацију.

Америчка амбасадорка Саманта Пауер је пре почетка гласања, такође, одбила да открије којег кандидата ће подржати Вашингтон, наводећи да та особа мора да покаже "вођство, организационе способности као и одлучност да се руководи принципима УН".

"Желимо да се нови генерални секретар брзо изабере како би имао времена да се припреми за ову улогу", рекла је америчка амбасадорка.

Британски амбасадор Метју Рајкрофт је навео да "није прекасно" за кандидатуру Аустралијанца Кевина Рада, који је недавно обзнанио да има аспирације да се нађе на челу УН.

Јеремић: Настављамо кампању, идемо у други круг

Бивши министар спољних послова и кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић каже да је изузетно задовољан резултатом првог круга тајног гласања, и да у други круг улази са опрезним оптимизмом.

"Све што могу да кажем је да сам изузетно задовољан резултатом и да имамо добру позицију уочи другог круга гласања. Постоји могућност да се оно одржи већ идуће недеље", изјавио је Јеремић за РТС.

Према незваничним и непотврђеним информацијама, Јеремић је освојио девет позитивних гласова од 15 држава чланица Савета безбедности.

Хрватски Јутарњи лист јавља да је Весна Пусић добила два "охрабрујућа" и 11 "обесхрабрујућих" мишљења, док су две државе чланице Савета безбедности изабрале опцију "без мишљења".

"Настављамо са динамичном кампањом и у други круг улазимо са опрезним оптимизмом", истакао је Јеремић.

Напоменуо je да је кандидатура Србије запажена као једина која је испраћена концизном и транспарентном платформом.

"‎Исход гласања неће бити саопштаван јавности – једино су кандидати, као и њихове државе, обавештени о сопственом учинку. Од кандидата се очекује да поштују одлуку СБ УН да се у јавност не излази са бројевима", подсетио је Јеремић.

Поред Јеремића, кандидати за место генералног секретара УН су бивша хрватска министарка спољних послова Весна Пусић, некадашњи шеф УНХЦР-а Антонио Гутерес, аргентинска министарка спољних послова Сузана Малкора и Наталија Герман из Молдавије.

Такође, на списку кандидата су Бугарка Ирина Бокова, Новозеланђанка Хелен Кларк, Словенац Данило Турк, Игор Лукшић из Црне Горе, Македонац Срђан Керим, Словак Мирослав Лајчак и Костариканка Кристијана Фигерес.

Уобичајено је да се процес избора оконча до октобра. Нови генерални секретар ће функцију од Бан Кимуна преузети у јануару наредне године.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару