АФП: Исламска држава шири страх без много труда

Исламска држава преузела је одговорност за неколико великих напада на Западу, које је изгледа само инспирисала, али није извела, тврди француска агенција АФП и оцењује да уз мало труда она на тај начин добија велику рекламу и шири страх.

Такви напади захтевају далеко мање труда него што је потребно за планирање и финансирање операција у Европи и САД, као и за слање џихадиста на терен да би их извршили, наводи АФП.

Такође, остављају мање трагова властима да их спече, додаје агенција.

"Они омогућавају Исламској држави да себе прикаже као да и даље врши нападе на своје непријатеље, иако је та организација претрпела низ пораза у Ираку и Сирији", наводи АФП.

Стручњак за тероризам и научни сарадник у америчкој неоконзервативној организацији "Форум за Блиски исток" Ејмен ел Тамими сматра да такви напади омогућавају да се развије клима страха и ојача идеја да је Исламска држава и даље моћна сила иако је претрпела губитке на терену.

Међутим, како каже, начин на који је Исламска држава преузела одговорност за нападе указује на недостатак њеног "директног и оперативног учешћа".

Стуручњак за тероризам и виши сарадник у америчком Институту "Брукингс" Вил Мекентс сматра да је охрабривање напада у западним земљама део стратегије Исламске државе што, како наводи, доказује чињеница да је та организација спремна да преузме одговорност за већину тих напада.

"Не само да су напади које је она инспирисала тежи за заустављање због недостатка оперативних веза, већ изазивају већу параноју", наводи Мекентс додајући да је разлог то што нападач може бити било ко.

АФП наводи да језик, који је Исламска држава користила при преузимању одговорности за нападе у Немачкој и Француској, показује да је она пре инспирисала нападе него да је имала оперативну улогу у њима.

Агенција Амак, која је повезана са џихадистима, саопштила је да тинејџер који је секиром и ножем напао путнике у возу у Баварској "извршио ту операцију у одговору на позиве да се нападају земље које су део коалиције, која се бори против ИД".

Та агенција је, како наводи АФП, користила сличан језик након напада камионом на шеталишту у Ници, у којем је убијено 84 људи.

"Оба нападача су описана као припадници Исламске државе, али то не значи нужно да су имали икакве директне везе или да их је обучавала та џихадистичка група", оцењује АФП.

Како подсећа портпарол такозване Исламске државе Абу Мохамед ел Аднани 2014. године је позвао на нападе на грађане западних земаља и дао упутства како их извршити без војне опреме, односно коришћењем камења, ножева или гажењем људи возилима.

Од тада је та организација непрекидно објављивала низ пропагандних фотографија, снимака и текстова у којима велича своје активности и позива муслимане да јој се придруже, додаје француска агенција.

"Таква пропаганда даје оквир за нападе појединаца, који имају психолошких проблема или су на неки други начин склони насиљу, без обзира на то да ли имају дугогодишње везе са исламским екстремизмом", закључује француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару