Музеј Холокауст: Пољска почиње да оспорава своје злочине над Јеврејима

Музеј Холокауст у Вашингтону изразио је узнемирење због тога што нове пољске конзервативне власти странке Право и Правда почињу да оспоравају да су у неким од злочина над Јеврејима током Другог светског рата и после њега учествовали и Пољаци, пренела је пољска телевизија "ТВН24".

Узнемирење Музеја али и историчара и пољских Јевреја изазвало је невероватно јавно избегавање пољске министарке просвете Ане Залевске у једном ТВ интервјуу, да одговори на директно, више пута поновљено питање новинарке ко је убијао Јевреје у Кјелцу 1946. године и ко је побио и спалио живе у амбару у селу Једвабне 1941. године најмање 340 Јевреја.

"Узнемирујуће је да високи представник власти одговоран за просвету у Пољској отворено оспорава добро документовану историју злочина против Јевреја на територији Пољске. Нажалост ти коментари нису једина активност пољске владе која буди сумње у њено ангажовање у слободном и отвореном дијалогу о пољској историји у време холокауста", истакао је један од директора музеја Тед Станке.

Министарка Залевска шокирала је и Јеврејску заједницу у Пољској и Музеј пољских Јевреја у Варшави захтевом да погром у којем је побијено 37 Јевреја у Кјелцу у већ ослобођеној Пољској без нациста и масакр Јевреја у селу Једвабне оцене историчари.

Посебно зато што је председник Пољске Анджеј Дуда, почетком месеца, на 70. годишњицу погрома у Кјелцу, највећем од неколико прогона Јевреја у Пољској без нациста, после Другог светског рата, отворено признао да је тај злочин над суседима Јеврејима од којих су многи преживели холокауст био проблем пољског друштва.

"Не само што је нападала војска, полиција, већ су нападали и обични људи. Препуштам историчарима и социолозима оцену зашто се то десило и како, зашто су људи реаговали тако а не другачије. Држава, војска, милиција понела се тада на невероватни, често зверски начин. Војска и милиција су биле те које уместо да заштите и бране држављане Пољске, наше суграђане не само да нису, већ су их још напали. Тек увече су притекли у одбрану", рекао је Дуда.

Главни пољски рабин и директор Музеја пољских Јевреја позвали су министарку да оде у тај нови Музеј у Варшави који је несебично помогла дотацијама пољска држава и да ако не зна ко је побио Јевреје у Кјелцу и селу Једвабне у Музеју нађе одговор да су џелати били њихови пољски суседи.

"Сматрамо да исто као што у лекцијама историје не сме да буде сумњи у то ко је изазвао Други светски рат или ко је побио пољске официре у Катинској шуми исто тако недвосмислено морамо да учимо и о злочинима у Једвабном и Кјелцу", поручио је главни рабин Михаел Шудрих.

Пољска једнопартијска влада премијерке Беате Шидло спрема измене Устава и надлежних закона који треба да заштите углед Пољске и прете казном од неколико година затвора за приписивање одговорности Пољацима за холокауст или злочине над Јеврејима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару