Ердоган: Ванредно стање у Турској, следи чишћење војске од "вируса"

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је тромесечно ванредно стање у земљи. Истиче да је то потребно за ефикасно супротстављање Фетулаху Гулену. Ердоган је изјавио да је могуће да су неке стране земље умешане у прошлонедељни покушај пуча.

Турски председник је истакао да је мера проглашења ванредног стања у складу са Уставом и да није противна владавини права и људским слободама. Како је навео, то је потребно да би се брзо и ефикасно предузеле мере против покрета који предводи Фетулах Гулен.  

Ердоган је поручио да "Европљани имају право да критикују одлуку о проглашењу ванредног стања" и додао је да ће настојати да очисти редове у војсци од "вируса".

У интервјуу за Ал Џазиру је рекао је да је само мањина оружаних снага умешана у покушај пуча, али је додао да још није јасно колико људи је тачно учествовало.

"Јасно је да је у питању мањина оружаних снага. Терористичка организација је покушала да изведе да мањина доминира над већином", рекао је Ердоган.

Поново је оптужио имама Фетулаха Гулена који живи у САД да је организатор неуспелог пуча и често о је њему и његовим присталицама говорио као о "терористичкој организацији".

Турски председник је поручио да је потребно одвојити питање екстрадиције Гулена од питања односа Турске и САД. Ипак, рекао је да ако САД не испоруче Гулена, упркос свим доказима, то ће бити велика грешка.

Навео је и да ће у Турској остати демократски и парламентарни систем.

У међувремену је Вашингтон пост пренео наводе из колумне Ибрахима Карагула, главног уредника турског листа Јени Сафак који је навео да су важну улогу у покушају пуча имале Сједињене Државе.

"Администрација САД је планирала пуч у Турској преко Гуленове терористичке организације и покушала је да изазове грађански рат", написао је Карагул.

Навео ја да су организатори пуча добијали инструкције од Гулена и да администрација у Вашингтону штити његову терористичку организацију.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару