Гулен позвао САД да га не изруче Турској

Турски имам Фетулах Гулен, оптужен у Анкари за умешаност у покушај пуча, који живи у добровољном егзилу у САД позвао је Вашингтон да одбије захтев Анкаре за његово изручење.

"Позивам америчку владу да одбије сваки покушај злоупотребе процеса екстрадиције зарад политичких освета", навео је Фетулах Гулен у саопштењу које је објавила Алијанса заједничких вредности, група блиска овом клерику, преноси Ројтерс.  

Документа која је Турска послала о Гулену, америчке власти не могу сматрати захтевом за његово изручење, преноси Ројтерс.

САД анализирају документа која је Турска послала о Гулену, али званичан захтев за његово изручење није стигао у Вашингтон, рекли су званичници Стејт департмента.

Портпарол Беле куће Џош Ернест је прецизирао да је турска влада послала материјал о Гулену у електронској форми, а да америчке власти чекају и формални захтев за изручење.

Раније данас турско министарство правде је саопштило да је послало Вашингтону досије о Гулену, али није прецизирало да ли се ради о званичном захтеву за изручење.

Ернест је рекао да су амерички председник Барак Обама разговарао је са председником Турске о статусу Гулена, турског свештеника који живи у САД, а кога председник Тајип Реџеп Ердоган оптужује да стоји иза покушаја пуча и чије је изручење Турска најавила да ће тражити.

Амерички званичници кажу да Турска мора да пружи доказ да је Гулен умешан у покушај пуча.

Портпарол Беле куће је истакао да ће било какав захтев за изручење који Турска поднесе бити процењен у складу са одредбама споразума између две земље, наводи британска агенција.

Евентуални захтев за Гуленово изручење наићи ће на правне и политичке препреке у САД, преноси Ројтерс.

Правници у министарствима спољних послова и правде би прегледале захтев како би одредиле да ли је наводни прекршај кривично дело у обе земље и да ли је он обухваћен споразумом о екстрадицији који постоји између две земље.

Захтев би потом био упућен судији који би донео одлуку о томе да ли постоји основана сумња да је кривично дело почињено и да га је оптужена особа извршила.

Ако захтев прође ове "тестове" и утврди се да је у складу са законом, на крају би ипак морао да добије одобрење америчког државног секретара Џона Керија који би пак могао да размотри нелегалне факторе као што су хуманитарни разлози.

Америчко-турски споразум о екстрадицији ступио је на снагу 1981. године, али он се не односи на кривична дела "политичког карактера" мада покрива "кривично дело или његов покушај против председника или премијера", наводи Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару