Анкара: САД показују да штите Гулена ако га не испоруче

Уколико САД инсистирају да задрже на својој територији муслиманског верског вођу Фетулаха Гулена, људи у Турској ће почети да мисле да га та земља штити, оценио је портпарол турског председника Ибрахим Калин.

Калин је подсетио да Турска припрема званичан захтев САД за изручење Гулена, који у добровољном егзилу живи у тој земљи, због сумње да је огранизовао неуспешни покушај војног пуча, у који је, како тврди, било укључено неколико хиљада војника.

"Особа може бити лако изручена на основу сумње, а у овој прилици, постоји велика сумња да је он ово организовао", рекао је Калин.

Покушај војног пуча, како је навео, извео је мали део војске и то неће утицати на борбу Турске против Исламске државе или курдских милитаната, пренео је Ројтерс.

Тврди да су оружане снаге "коначно упориште" Гуленове мреже.

Калин је додао и да је 14 војника притворено у турском граду Мармарис због сумње да су планирали напад на Ердогана током покушаја војног пуча, али да је неколико припадника групе још на слободи.

Турски министар правде Бекир Боздаг изјавио је данас да je та земља затражила да САД ухапсе Гулена јер, како тврди, сви докази указују на то да је главни организатор покушаја војног пуча у Турској.

Турски премијер Бинали Јилдирим рекао је да је његова влада послала САД документа, која су потребна за изручење Гулена због сумње да је повезан са неуспешним покушајем војног пуча у Турској.

Јилдирим је оптужио Вашингтон, који је навео да ће размотрити захтев за изручење Гулена само уколико се обезбеде јасни докази, за двоструке стандарде у борби против тероризма.

Гулен, кога турске власти оптужују да је организовао неуспели покушај војног пуча и оштри противник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, оценио је раније данас да је захтев турских власти да га САД изруче Анкари због наводне улоге у неуспелом пучу унапред осуђен на неуспех. Он негира оптужбе Анкаре да стоји иза покушаја пуча.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару