Египат блокирао изјаву Савета безбедности о Турској

Изјаву Савета безбедности УН која је требало да осуди покушај пуча у Турској блокирао је Египат, кажу дипломате.

Сједињене Државе су, након консултација са Анкаром, у петак предложиле текст саопштења у којем би се нагласило "поштовање демократски изабране владе Турске". Али, Египат је имао примедбу на то.

Египат је нестални члан Савета безбедности и његови односи с турском владом су затегнути.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је био важна подршка политичкој организацији "Муслиманска браћа" у Египту и бившем председнику Мухамеду Мурсију, кога је 2013. године с власти свргнула војска на челу с генералом Абделом Фатахом ел Сисијем, садашњим председником Египта.

Ердоган је ту смену на власти у Египту често осуђивао, изазивајући гнев Каира.

Током разговора у Савету безбедности УН, представник Египта је рекао "да није на Савету да утврђује да ли је влада (Турске) демократски изабрана" и затражио је брисање дела реченице о томе, рекао је један дипломата.

Упркос инсистирању САД, Египат је остао при свом противљењу.

У таквим околностима, Сједињеним Америчким Државама је "преостало само да баце пешкир" и одустану од свог нацрта декларације, рекао је дипломата.

Такве изјаве Савет безбедности мора да прихвати једногласно.

Турска и неколико чланова Савета безбедности, укључујући Сједињене Државе, сматрају да би без жељеног експлицитног помињања подршке турској влади, текст био исувише слаб.

"Неће бити изјаве", закључио је један од дипломата.

Нацрт текста, веома кратко, указивао је на забринутост Савета безбедности УН и захтевао "хитно окончавање садашње кризе".

Уз то је требало да Савет безбедности УН "позове све стране у Турској да поштују демократски изабрану владу Турске, да буду уздржане и да избегну насиље или крвопролиће".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару