Очевици запрепашћени, полицајка скочила на камион

Француски званичник са подручја Нице Ерик Сиоти рекао је за локалне медије да је видео полицајку која је скочила на камион како би зауставила нападача који је синоћ убио најмање 84 особе у терористичком нападу у француском летовалишту.

У тренутку када је полицајка скочила на камион, полицајцима је омогућено да неутралишу тог терористу, рекао је француски званичник Ерик Сиоти за радио Јуроп 1.

"Нећу заборавити поглед полицајке која је стала на пут убици", рекао је Сиоти, а пренео АП.

Становник Нице који је био сведок синоћњег масакра у том француском летовалишту рекао је да се нападач у камиону појавио одједном, почео да пуца и камионом гази масу људи који су гледали ватромет поводом националног празника 14. јула, при чему је убио најмање 84 особе.

"Био је покољ на путу. Тела су била свуда", рекао је Васим Булел за АП.

Агенција наводи да су због тог напада заставе Француске спуштене на пола копља у Ници и Паризу.

Високи локални званичник Ерик Сиоти рекао је за телевизију БФМ да је полиција убила нападача након "размене ватре".

Нападач је идентификован као 31-годишњак тунишанског порекла који је живео у Ници. Возио је камион тежак 19 тона којим је газио људе на путањи дугој два километра пре него што је убијен.

Ројтерс преноси да је нападач био познат француској полицији због почињених кривичних дела, али не и обавештајним службама.

У драматичном тону извештач угледног Њујорк тајмса Ендру Хигинс известио је да амбулантна возила у почетку нису могла да лоцирају повређене, јер су свуда били само мртви.

На кружној променади у Ници нападач је успео, пробијајући се кроз невине жртве и преко њих, да прође чак два километра, оставивши за собом језив низ мртвих и умирућих.

Тела је, јављају инострани медији, било толико да нису имали чиме да их покрију, па су, кажу, покривали столњацима из оближњих ресторана.

Само неколико минута раније ту је био окупљен свет који је гледао ватромет уприличен поводом великог француског празника – пада Бастиље. Међу њима је било највише деце која су се томе радовала. Сви они, заправо, били су лака мета.

Ница није ни војна база ни чувана зграда неке државне институције. Жртве овог ужаса су побијене баш као они посетиоци Батаклана у Паризу усред концерта или запослени у сатиричном часопису Шарли ебдо или пак они разнесени у самоубилачком нападу на аеродрому "Ататурк" у Истанбулу.

Сведоци неповезано причају да се камион појавио из једне споредне улице у којој је смештена дечја болница. Скренуо је лево и возио променадом газећи жртву по жртву, а како је ишао даље, гужва на коју је наилазио била је све већа.

Један становник Нице је испричао да је сав тај ужас гледао са терасе стана и да је најпре помислио да је возач изгубио контролу. Потом је приметио да на возилу нису била упаљена светла и да возач не користи сирену.

"Нико ко му се нашао на путу није имао шансе", испричао је очевидац.

Новинар АФП-а Роберт Холовеј, који се налазио на лицу места, описао је у свом извештају да се празник ненадано претворио у тотални хаос и да је он имао само неколико секунди да се помахниталом камиону макне с пута.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару