Еро: Британија именовала лажова за шефа дипломатије

Именовавши Бориса Џонсона за новог шефа дипломатије, Британија је на то место поставила једног лажова, иако јој је у овом тренутку потребан неко поуздан, изјавио је француски министар спољних послова Жан Марк Еро.

У Паризу виде Џонсона, који се залагао за излазак Британије из Европске уније, као кључну особу одговорну за то што је на референдуму 23. јуна у Британији победила идеја Брегзита и као препреку за европске интеграције за које се Француска залаже, пренео је Ројтерс.

"Уопште ме не брине Борис Џонсон, али током кампање он је много пута лагао британски народ и сада је он тај који је сатеран у ћошак пошто је ухваћен у лажи", рекао је Еро у изјави за радио Europe 1.

Након референдума, Џонсон се одрекао прилике да постане премијер Британије уместо Дејвида Камерона, али га је Камеронова наследница Тереза Меј у среду неочекивано именовала за шефа дипломатије.

Иако Џонсон неће бити задужен за преговоре о изласку Британије из ЕУ, Еро, који иначе није склон жестоким речима, овај пут је имао једно оштро упозорење за свог новог британског колегу.

"Он је више пута ухваћен у лажи. Мени је потребан партнер са којим могу да преговарам и који је јасан, кредибилан и поуздан", истакао је Еро.

Иначе, Си-Ен-Ен у тексту поводом именовања Џонсона за шефа британске дипломатије наводи да је одлука Терезе Меј да га постави на то место изазвала шок, дозу забаве, али и страх због његових неуздржаних критиковања страних лидера и "гафова" током путовања у иностранство.

Француска и друге чланице ЕУ су позвале Британију да што пре покрене процес изласка из блока, како би могао да почне двогодишњи период преговора о условима изласка и о међусобним односима после Брегзита.

Нова британска премијерка Меј је наговестила да до краја године не намерава да активира члан 50 Лисабонског споразума, чиме би формално био покренут процес раздруживања.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару