Конфузија у Јапану због вести о могућој абдикацији цара

Након што су кинески, али и светски медији пренели информацију да је цар Јапана Акихито изразио жељу да абдицира у корист свог сина престолонаследника Нарухита, стиже деманти из Двора. Међутим, уследиле су спекулације да је та вест демантована како би се спречило тумачење да се цар меша у политику, јер би за његову абдикацију била потребна измена закона.

У Јапану је завладала медијска пометња проузрокована информацијом да је цар Акихито надлежним особама из Дворске агенције саопштио да у релативно ближој будућности жели да се повуче са престола.

Ту вест јуче су пренели сви већи домаћи медији, укључујући ту и националну телевизију НХК, а она је убрзо обишла и целу планету, углавном посредством западних новинских агенција као што је Ројтерс.

Рано јутрос по јапанском времену, међутим, Дворска агенција, орган задужен за вођење церемонија, дипломатског протокола и организовање других јавних догађаја у којима учествују чланови царске породице, саопштила је да у потпуности демантује информацију о томе да је осамдесетдвогодишњи цар Акихито њеним службеницима изјавио да жели да се повуче са престола.

Упркос томе, неколико приватних јапанских телевизија настављају да говоре о могућности абдикације, јер је сам цар Акихито у неколико својих обраћања медијима поводом својих рођендана скромно и искрено говорио о својим здравственим проблемима и томе да је због старости почео да прави грешке у вршењу церемонијалних дужности, те изразио мишљење да би било добро да дужности које обавља буду препуштене млађим генерацијама.

Цар Акихито је 2003. године оперисан од рака простате, а 2012. му је урађен бајпас на срчаној аорти, али упркос томе наставља да вредно обилази подручја пострадала у природним несрећама, места у иностранству на којима су живот изгубили јапански војници, те и даље обавља задатке као што су сусрети са страним државницима у посети Јапану и пријем акредитива страних амбасадора.

Неки од јапанских медијских посленика чак износе мишљење да је разлог за деманти Дворске агенције не то што цар Акихито не жели да абдицира, већ то што би за његову абдикацију била потребна промена законске регулативе, која у овом тренутку не предвиђа могућност да се цар за живота повуче са престола, што спада у домен политике и захтева гласање у парламенту, а цар, као симболична фигура која уједињује нацију, нема ингеренције за вођење политике и право да утиче на законодавство.

По њима, цар би требало и до сада се заиста уздржавао од давања политичких изјава, па би евентуална званична потврда Дворске агенције да цар жели да се повуче могла бити протумачена као мешање цара у политику, односно, законодавство.

Део јапанских медија је, међутим, након демантија Дворске агенције у потпуности престао са извештавањем о цару Акихиту, док један део наставља да доноси прилоге о њему, али говори искључиво о здравственом стању тог, у народу врло омиљеног, монарха и о његовом досадашњем животу, па је збуњеност седме силе у Земљи излазећег Сунца видна.

Сматра се да је информација о томе да је цар изразио жељу да абдицира службеницима Дворске агенције дошла из владиних извора.

Ако би се цар Акихито повукао с престола, то би био историјски догађај, будући да ниједан јапански монарх није абдицирао у последња два века.

Правна регулатива која се односи на положај цара искључује могућност абдикације за живота монарха јер би то могло да доведе до евентуалних друштвених немира или сукоба у вези наслеђивања.

Цар Акихито ступио је на престо почетком 1989. године након смрт свог оца Хирохита, који је владао пуне 62 године и у време пред и током трајања Другог светског рата био обожаван као божанство чији је предак Богиња Сунца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару