Британска премијерка са Меркел и Оландом о Брегзиту

Нова британска премијерка Тереза Меј је непосредно након ступања на дужност разговарала са кључним лидерима ЕУ, немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Франсоа Оландом, којима је рекла да ће њеној влади бити потребно времена пре него што почне преговоре о изласку Британије из ЕУ.

Тереза Меј је телефонирала са Ангелом Меркел и Франсоа Оландом, као и са ирским премијером, преноси Ројтерс.

"У свим разговорима, премијерка је нагласила своју посвећеност спровођењу воље британског народа да напусти ЕУ", навела је портпаролка премијерке.

"Премијерка је објаснила да ће нам бити потребно неко време да се припремимо за те преговоре и говорила је о својој нади да би они могли бити спроведени у конструктивном и позитивном духу", додала је портпаролка, преноси Ројтерс.

Француски председник Франсоа Оланд честитао је у разговору новој британској премијерки Терези Меј и позвао је да брзо почне преговоре о "разводу" са ЕУ, саопштено је из Јелисејске палате.

Оланд је "поновио своју жељу да преговори о одласку Британије из ЕУ буду спроведени што је пре могуће", саопштено је Оландовог кабинета након што су двоје лидера разговарали телефоном, преноси АФП.

Оланд и Меј су такође изразили обострану посвећеност даљем развоју пријатељских веза две земље, наводи се у саопштењу.

Меркел: Радујем се сарадњи са Меј

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је позвала нову британску премијерку Терезу Меј на разговоре у Берлин и поручила да се радује њиховој заједничкој сарадњи.

"Наш задатак је да блиско сарађујемо са владама савезничких земаља", рекла је Меркел на конференцији за новинаре након разговора у Бишкеку, престоници Киргистана, додајући да су бројни проблеми у свету учинили такву сарадњу неопходном.

Меркел је истакла да је синоћ, путем телефона, разговарала са Меј, пренео је Ројтерс. Међутим, одбила је да коментарише изненадну одлуку Меј да именује доскорашњег градоначелника Лондона Бориса Џонсона за новог министра спољних послова Велике Британије.

Једна од првих одлука Терезе Меј биће да активира члан 50, формалну процедуру за излазак из ЕУ, наводи АФП.

Нешто раније, председник Европске комисије Жан-Клод Јункер упутио је Меј писмо, позвавши нову британску премијерку да се брзо ангажује око "разговора о разводу" са ЕУ.

Председник Европског парламента Мартин Шулц такође је честитавши премијерки додатно појачао притисак, наводи АФП.

"Пошто је питање вођства решено, сада очекујем да ћемо брзо радити на томе да дођемо до сигурности", навео је Шулц.

Први састанак Терезе Меј са кључним лидерима ЕУ могао би бити на самиту Г-20 у Кини који ће бити одржан 4. септембра, али њен први сусрет са лидерима свих осталих 27 чланица ЕУ биће на следећем састанку Европског савета од 20. до 21. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару