Тереза Меј нови премијер, Борис Џонсон шеф дипломатије

Председница Конзервативне партије Тереза Меј изабрана је за новог премијера Велике Британије, а од краљице Елизабете Друге добила је благослов за преузимање дужности. Она је прва жена на премијерској функцији још од Маргарет Тачер.

У првом обраћању по преузимању дужности, Тереза Меј је обећала да ће изградити нову улогу земље након одлуке о напуштању ЕУ и да ће влада бити вођена потребама обичних људи.

"Након референдума суочавамо се са периодом великих националних промена", рекла је наследница Дејвида Камерона пре уласка у резиденцију премијера у Даунинг стриту 10.

"Знам да је Велика Британија дорасла изазову. Након што смо оставили ЕУ, изградићемо нову улогу наше државе на глобалном нивоу, и направићемо од Британије државу у којој се не ради само за неколицину привилегованих, већ за свакога од нас", рекла је Мејова, која је у Камероновој влади била министарка унутрашњих послова.

Избор Терезе Меј био је очекиван, јер је Камерон пре неколико дана најавио да ће она бити његова наследница и да ће јој дати пуну подршку.

Српској јавности Мејова је позната и по изјави којом се успротивила ширењу ЕУ на Србију, Албанију и Турску.

"Да ли заиста мислимо да је у нашем интересу да подржавамо аутоматско и безусловно даље проширење ЕУ?", упитала је тада Мејова навевши да земље које сада преговарају са ЕУ укључују Албанију, Србију и Турску.

"То су земље са сиромашним становништвом, озбиљним проблемима са организованим криминалом, корупцијом, понекад и тероризмом. Морамо да се запитамо да ли је исправна одлука да ЕУ настави са ширењем и додељивањем свих права новим чланицама?", рекла је Тереза Меј.

Председница Конзервативне странке је прагматична политичарка која је изашла неозлеђена из хаоса проузрокованог референдумском одлуком о Брегзиту, представљајући се као лидер који ће повести земљу из ЕУ иако је званично, премда не и много ентузијастично, била за останак у Унији.

Пред њом је напорна борба да уједини земљу и Конзервативну странку подељену референдумом. Један од значајнијих конзервативаца, Кенет Кларк, својевремено ју је назвао "веома тешком женом", али она каже да јој управо то иде у прилог у борбама које предстоје.

Одлучно се бори да "Брегзит значи Брегзит", али каже да неће покренути процес изласка пре краја године и док преговарачка стратегија не буде јасна, преноси АФП.

Састав новог кабинета

Први корак у формирању владе нове премијерке било је именовање бившег министра спољних послова Филипа Хамонда за министра финансија.

Доскорашњи градоначелник Лондона Борис Џонсон именован је за новог британског министра иностраних послова, јавио је Ројтерс.

У новој влади постојаће и министар задужен да организује излазак ВБ из Европске уније, а ту функцију ће обављати европскептични посланик владајуће британске Конзервативне странке Дејвид Дејвис.

Његово именовање одобрила је краљица Елизабета Друга, навела је прес-служба премијерке. 

Биографија Терезе Меј

Рођена је 1956. године као Тереза Брасијер у Исбурну, приморском граду на југу Енглеске у породици англиканског свештеника, што је једна од неколико ствари по којима је упоређују са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Школовала се у не много познатим државним и приватним школама, за разлику од Камерона и многих из његовог круга који су ишли у престижни Итон, али је као и он универзитетско образовање стекла на Оксфорду.

У Оксфорду је упознала и свог мужа Филипа, банкара, а наводно их је упознала покојна пакистанска премијерка Беназир Буто. Венчали су се 1980. године, али нису могли да имају децу.

Мејова је радила у финансијском сектору укључујући Банку Енглеске пре него што је изабрана за посланика 1997. године. Залагала се за промену лошег имиџа Конзервативне странке, а након победе те странке не изборима 2010. године именована је за министарку унутрашњих послова, што важи за најтежи посао у влади.

Мејова је издржала на том послу шест година, дуже од било ког другог министра унутрашњих послова од 1892. године, преноси АФП.

Иако поштована, она није део ниједне "клике" у Вестминстеру и сама признаје да не пије у баровима парламента, нити трачари о људима на ручковима.

Извори наводе да је веома вредна и да долази три сата пре било ког другог и зна пет пута више од било кога присутног, да није склона ризицима и да нема много времена за хоби.

Воли да носи ципеле са шаром леопарда, да кува и иде на одмор са мужем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару