Столтенберг: НАТО поздравља понуду Москве за безбедност Балтика

Челник Атлантског савеза Јенс Столтенберг рекао је да НАТО цени понуду Русије да се опипљивим мерама појача ваздушна безбедност на Балтику и подвукао да НАТО не признаје нелегално руско припајање Крима, али је за то да "сви заједно раде на решавању сукоба на истоку Украјине дипломатским и мирољубивим средствима".

"Тиме ћемо омогућити Украјини да отклони спољно насилно уплитање и допринети свеукупном побољшању односа НАТО и Русије", истакао је Столтенберг после заседања Савета НАТО-Русија на нивоу амбасадора у Бриселу.

Генерални секретар НАТО је новинарима рекао да су на састанку амбасадора две стране размотрени првенствено ситуација у Украјини, као и војне активности и напори да се смање опасности од сукоба и већим поверењем и предвидивошћу војних активности повећа стабилност на истоку Европе.

Столтенберг је додао да је заседање Савета НАТО-Русија било "веома корисно".

Навео је да је руска страна упозната с резултатима сусрета на врху НАТО у Варшави 8. јула и пренео став атлантских савезника да је деловање Русије у Украјини "поткопало евро-атлантску безбедност".

Русија је амбасадорима НАТО, истакао је челник НАТО, дала на увид своје предлоге о повећању ваздушне безбедности на подручју Балтичког мора и "атлантски савезници ће то помно проучити".

"Поздрављам чињеницу да је Русија ставила до знања да смера да примени мере за смањење опасности, а за то су се атлантски савезници одавно залагали и о томе очекујем додатну размену мишљења", додао је Столтенберг.

Подвукао је да је сусрет амбасадора две стране "показао вредност Савета НАТО-Русија", и додао да је дијалог "посебно значајан у садашњим околностима и биће настављен".

На питање новинара није ли нелогично да се НАТО усредсредио на односе с Русијом, а не на "истински битне изазове попут Исламске државе у Ираку и Сирији, Столтенберг је узвратио да се Атлантски савез хвата у коштац с више кључних изазова и на самиту у Варшави је усвојено више важних одлука за битку против међународног тероризма.

Челник НАТО је додао да је тако одлучено да се продужи војно присуство атлантских савезника у Авганистану да би се тамошњим властима помогло у борби против терориста, а с истим циљем се пружа помоћ Ираку, Јордану и Либану у обуци војске и полиције, док ће на подручју Сирије патролирати НАТО авиони за ваздушно извиђање и прикупљање података.

Замољен да каже како НАТО гледа на став Москве да су одлуке НАТО самита о јачању војног присуства на Балтику и истоку Европе "уперене против Русије", Столтенберг је одговорио да је на састанку Савета НАТО-Русија "расправа била отворена, искрена", али да није постигнута сагласност.

"За НАТО је јачање војног присуства на истоку Савеза непосредан одговор на акције Русије у Украјини и припајање Крима", објаснио је генерални секретар Атлантског савеза.

"Јер", како је додао, "пре Крима и Украјине јачање НАТО присуства у савезничким земљама на истоку није било на дневном реду".

"Али посебно у ситуацији кад се не слажемо", закључио је Столтенберг, "кад затегнутост расте, кад је већа војна активност и повећана опасност од инцидената, управо тад је важно да се састајемо, размењујемо мишљења, разјашњавамо и настојимо да повећамо поверење и развијемо механизме за избегавање инцидената".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару