Камерон у парламенту испраћен овацијама

Британски премијер Дејвид Камерон добио је бурни аплауз на крају своје последње парламентарне сесије у функцији шефа владе. Камерон је напустио функцију премијера Британије, након што су грађани на референдуму 23. јуна подржали Брегзит.

Чланови Доњег дома парламента устали су и аплаудирали Камерону који је шест година био премијер пре него што је поднео оставку после референдумске одлуке да Велика Британија изађе из Европске уније.

Камерон је добио похвале за смањење незапослености, финансирање здравствене службе и побољшање образовања.

Камерон је у свом последњем обраћању парламенту пре одласка са те функције да би Британија после Брегзита "требало да покуша да буде што ближа Европској унији".

Камерон је, одговарајући на питања посланика Доњег дома парламента, својој наследици Терези Меј упутио савет да би требало да позиционира Британију што ближе Унији, пошто ће британска трговина, безбедност и сарадња имати највише користи од блиског односа са блоком, пренела је агенција АФП.

Камерон напушта функцију премијера Британије, након што су грађани те земље игнорисали његову жељу за останком у ЕУ и на референдуму 23. јуна подржали Брегзит.

"Савет који дајем својој наследници, која је изванредан преговарач, јесте да би требало да покушамо да будемо што ближи Европској унији ради наше трговине, сарадње и безбедности", рекао је Камерон.

Одлазећи премијер је рекао и да британска влада напорно ради на томе да обезбеди да грађани ЕУ могу да остану у Британији после референдума, али је додао да ће то зависити од реципрочних права Британаца у Европи.

Уобичајено жустра седница данас је прошла у пријатељској атмосфери са шалама.

Камерон је своју шалу усмерио на опозиционе лабуристе рекавши њиховом лидеру Џеремију Корбину да су торијевци имали "оставку, номинације, надметање и именовање", док лабуристи и даље раде на правилима за евентуалне изборе у странци.

Камерон је такође споменуо мачка Лерија који ће остати у премијеровој резиденцији у Даунинг стриту. Он је рекао да жели да негира гласине да не воли Лерија. "Волим га", рекао је премијер који је данас поподне у Бакингемској палати званично дао оставку краљици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару