Кина задржава право на проглашење зоне ваздушне одбране

Кина је упозорила да би могла да прогласи зону ваздушне обдране изнад Јужног кинеског мора уколико се буде осећала угроженом, након јучерашње одлуке Сталног арбитражног суда у Хагу у корист Филипина, у којој се наводи да Пекинг нема правну основу за полагање историјских права на острва у Јужном кинеском мору.

Проглашење зоне ваздушне одбране Кине би нагло повећало тензије, упозорава агенција АП, али додаје и да је Пекинг пружио новој филипинској влади маслинову граничицу помирења саопштивши да би та земља имала користи од сарадње са Кином.

Заменик кинеског министра спољних послова Лиу Женмин је рекао у Пекингу, представљајући званични одговор кинеске владе на пресуду суда у Хагу, да су острва у Јужном кинеском мору "неодвојива кинеска територија" и окривио Филипине да изазивају проблеме.

"Уколико наша безбедност буде угрожена, наравно да имамо право да одредимо зону ваздушне одбране. То ће зависити од наше целокупне процене", рекао је Лиу на брифингу.

"Надамо се да друге земље неће искористити ову прилику да запрете Кини и да ће сарађивати са Кином на заштити мира и стабилности у Јужном кинеском мору, као и да неће допустити да ово прерасте у рат", истакао је кинески званичник.

Кина је 2013. успоставила одбрамбену идентификациону зону изнад спорних острва у Источном кинеском мору, тражећи да сви авиони који уђу на то подручје обавесте о томе кинеске власти или ризикују "ванредне војне мере" уколико не послушају наређења из Пекинга. САД и друге земље су, међутим, одбиле да признају ту зону.

Међународни арбитражни суд у Хагу донео је у уторак, 12. јула пресуду у територијалном спору који су Филипини покренули против Кине, наводећи да Кина нема историјско право на Јужнокинеско море.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару