Вашчиковски: Ако Русија не попусти тражићемо још трупа НАТО-а

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски најавио је да ће Пољска тражити да НАТО појача одбрану и источно крило, ако Русија не попусти него и даље, како је рекао, настави да ескалира тензије.

Витолд Вашчиковски је рекао да у великој мери од међународне ситуације зависи шта ће бити даље и истиче да ако Русија "размисли и призна да нема потребе да ескалира тензије", неће предузимати даље кораке у оквиру НАТО-а да се још ојача источно крило.

"Ако се ситуација буде заоштравала тражићемо још веће војно присуство", рекао је Вашчиковски за пољски таблоид Супер Експрес.

Вашчиковски је одлуке о ротирајућем војном присуству четири мултинационална батаљона од по 1.000 војника под командом САД, Канаде, Немачке и Велике Британије у балтичким републикама и Пољској, донете на самиту НАТО-а 8. и 9. јула у Варшави оценио као прелазак Пољске након 17 година, из категорије другоразредног савезника у пуноправног.

Пољске евроскептичне кознервативне власти странке Право и Правда бившег премијера Јарослава Качињског представиле су Пољацима самит НАТО-а као сјајан успех ове владајуће екипе иако је Качињски додао да самит није испунио све, већ око 85 одсто захтева Пољске.

Министар одбране Антони Маћеревич рекао је раније да је у јачању савезничког војног присуства у Пољској главна противракетна одбрана.

САД размештају на северу Пољске у бази Редјиково елемент свог антиракетног штита против балистичких ракета са Средњег истока а и ракете пресретачи у Пољској биће део укупне антиракетне одбране НАТО-а, као и амерички бродови у Шпанији, радар у Турској и ракете пресретачи у Румунији.

Министар спољних послова Чешке која није хтела да се укључи као ни Словачка у јачање источног крила јер за то не види разлог, Лубомир Заоралек, оценио је синоћ да 4.000 војника у Пољској, Литванији, Летонији и Естонији не мења драматично односе са Русијом.

"Нема драматичне промене односа Запада са Русијом. То није никаква претерана реакција, та четири батаљона су пре симболични. Стављамо пре свега до знања да смртно озбиљно схватамо то да сваком члану НАТО-а изградимо колективну одбрану, а у случају да му се било шта деси то јединство и солидарност су гаранција да неће остати препуштен сам себи", рекао је Заоралек чешком јавном ТВ сервису ЧТ.

Заоралек је рекао да тренутно постоји мноштво разних претњи, а НАТО је одлучио да их не ређа по значају јер тешко може да предвиди која ће се остварити.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару