Вишеградска четворка против избегличких квота

Министри унутрашњих послова земаља Вишеградске групе у Варшави оценили су да програм релокације избеглица по Европи и националне избегличке квоте само подстичу нове таласе миграције с Блиског истока и из Африке. Приоритет, како кажу, за ЕУ мора да буде да гарантује безбедност својим грађанима и заштити своје границе.

"Сви смо сложно негативно оценили систем аутоматске релокације избеглица. Тај систем је фактор који подстиче даље таласе миграције. Сложили смо се да наш приоритет буде заштита наших граница", рекао је пољски министар унутрашњих послова Маријуш Блашчак.

Пољски министар је истакао да приоритет мора да буде заштита и безбедност властитих грађана, а понудио је да Пољска пошаље Мађарској помоћ да чува своје границе пред избеглицама.

"Послаћемо такав контингент какав затраже Мађари", рекао је Блашчак.

Министар унутрашњих послова Словачке, која од 1. јула председава ЕУ, Роберт Калињак рекао је да ће његова земља током председавања настојати да пре свега промовише позитивну агенду, односно мере за решавање миграцијске кризе за које постоји сагласност међу чланицама ЕУ.

"Максимално ћемо настојати да подржимо израду прописа и бићемо промотери позитивне агенде као што су интелигентне границе или систем плавих карата који ће помоћи легалну миграцију у ЕУ", рекао је Калињак.

Земље Вишеградске четворке спремне су да помогну солидарно избеглицама које беже из својих домова, али не код себе ни у Европи, већ у близини оружаног сукоба – у Турској, Јордану и Либану.

Калињак је рекао да је "најбоље решење ипак зауставити ток миграције".

"Сагласили смо се да је много ефикасније помагати на месту где су праве избеглице – у Либану, Јордану и Турској. Предложио сам да координирамо нашу помоћ коју тамо шаљемо", додао је Блашчак.

Пољска је у јулу од Чешке преузела председавање Вишеградском четворком, неформалном регионалном групом за сарадњу коју су припремајући се својевремено за европску интеграцију основале Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару