Камерон у среду подноси оставку, Терезa Меј премијер

Британски премијер Дејвид Камерон најавио је да ће у среду увече поднети оставку на ту функцију. Каже да ће нова премијерка бити Тереза Меј и да ће имати његову пуну подршку. Она ће бити прва жена премијер на челу Велике Британије после Маргарет Тачер. Српској јавности је позната и по изјави којом се успротивила ширењу ЕУ на Србију, Албанију и Турску.

Камерон је рекао да је одушевљен што ће следећи премијер бити Тереза Меј, актуелна министарка унутрашњих послова и једина преостала кандидаткиња за председника Конзервативне странке.

"Одушевљен сам што ће Тереза Меј бити следећи премијер. Она је јака, компетентна и више него способна да води ову земљу у годинама које су пред нама и у томе ће имати моју пуну подршку", рекао је Камерон у обраћању новинарима испред своје резиденције у Даунинг стриту, пренела је агенција АФП.

Камерон је рекао да је јасно да Тереза Меј има "уверљиву подршку" посланика из редова Конзервативне странке, пренела је агенција АП.

Додао је да је њена ривалка, конзервативна посланица Андреа Ледсом, донела добру одлуку кад је данас саопштила да се повлачи из трке за место председнице владајуће странке, а тиме и за место премијера Велике Британије, пошто ће тако Британија избећи дуги период транзиције власти баш у време кад треба да се спроведу велике промене на путу ка изласку из ЕУ.

Камерон је најавио да ће у среду присуствовати последњој седници у доњем дому Парламента на којој посланици постављају питања премијеру, а после тога ће отићи код краљице Елизабете Друге да јој преда своју оставку. Краљица има формалну улогу да именује новог премијера Британије.

Камерон је најавио оставку после референдума 23. јуна и рекао да је на његовом наследнику да активира Члан 50 Лисабонског споразума, чиме се званично покреће процес раздруживања са Европском унијом.

Мејова је данас позвала на јединство земље под њеним вођством и обећала да ће успешно водити преговоре о разводу њене земље од Европске уније, преноси Ројтерс.

"Брегзит значи Брегзит и ми ће ми га успешно извести... треба да ујединимо земљу", рекла је Мејова.

Тереза Меј "гази" стопама Маргарет Тачер

Тереза Меј биће прва жена премијер на челу Велике Британије после Маргарет Тачер.

И сама је заслужила титулу "гвоздене леди" останком на месту министарке унутрашњих послова познатом по томе што "меље" политичке каријере дуже од било ког колеге за последњих стотинак година.

Тереза Меј је и прагматична политичарка која је изашла неозлеђена из хаоса проузрокованог референдумском одлуком о Брегзиту, представљајући се као лидер који ће повести земљу из ЕУ иако је званично, премда не и много ентузијастично, била за останак у Унији.

Сада инсистира да "Брегзит значи Брегзит", али каже да неће покренути процес изласка пре краја године и док преговарачка стратегија не буде јасна, преноси АФП.

Пред њом је напорна борба да уједини земљу и Конзервативну странку подељену референдумом. Један од значајнијих конзервативаца Кенет Кларк ју је, својевремено, назвао "веома тешком женом", али она каже да јој управо то иде у прилог у борбама које предстоје.

"Следећа особа која ће то открити је Жан Клод Јункер", рекла је Тереза Меј наводно члановима парламента, поводом предстојећих преговора о Брегзиту са председником Европске комисије.

Биографија будуће премијерке

Рођена је 1956. године као Тереза Брасијер у Исбурну, приморском граду на југу Енглеске у породици англиканског свештеника, што је једна од неколико ствари по којима је упоређују са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Школовала се у не много познатим државним и приватним школама, за разлику од Камерона и многих из његовог круга који су ишли у престижни Итон, али је као и он универзитетско образовање стекла на Оксфорду.

У Оксфорду је упознала и свог мужа Филипа, банкара, а наводно их је упознала покојна пакистанска премијерка Беназир Буто. Венчали су се 1980. године, али нису могли да имају децу.

Мејова је радила у финансијском сектору укључујући Банку Енглеске пре него што је изабрана за посланика 1997. године. Залагала се за промену лошег имиџа Конзервативне странке, а након победе те странке не изборима 2010. године именована је за министарку унутрашњих послова, што важи за најтежи посао у влади.

Мејова је издржала на том послу шест година, дуже од било ког другог министра унутрашњих послова од 1892. године, преноси АФП.

Иако поштована, она није део ниједне "клике" у Вестминстеру и сама признаје да не пије у баровима парламента, нити трачари о људима на ручковима.

Извори наводе да је јако вредна и да долази три сата пре било ког другог и зна пет пута више од било кога присутног, да није склона ризицима и да нема много времена за хоби.

Воли да носи ципеле са шаром леопарда, да кува и иде на одмор са мужем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 25. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару