Ирачке снаге преузеле стратешки важан град од ИД

Ирачке копнене снаге преузеле су контролу над југозападним градом Рутба уз помоћ америчких ваздушних удара, пошто су екстремисти Исламске државе побегли или су пружили само слаб отпор, саопштили су војни званичници САД.

Амерички командант операција у Багдаду Шон Мекфарланд рекао је новинарима да је у питању важна победа безбедносних снага Ирака, иако је Рутба мали град.

Рутба се налази око 400 километара западно од Багдада, а тај град био је под контролом Исламске државе од 2014. године.

Мекфарланд је изјавио да ће преузимање Рутбе од Исламске државе омогућити отварање главног пута који повезује јордански главни град Аман и Багдад, што је, како је навео, значајно за економију Ирака.

"Иако је мали град, то је значајан успех за ирачке безбедносне снаге", рекао је генерал Мекфарланд.

Амерички званичници су проценили да је у Рутби било "пар стотина" бораца Исламске државе пре него што су ирачке снаге стигле, али да је 30 њих побегло на север земље, у град Ел Каим или прешло у Сирију.

Званичници САД су, осим преузимања Рутбе, углавном фокусирани на припрему ирачких снага за напад на Мосул, који је главно упориште Исламске државе у Ираку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи