Ирачке снаге преузеле власт над западним градом Рутба

Ирачке снаге су преузеле власт над западним градом Рутба који је био под контролом џихадиста такозване Исламске државе од 2014 године, потврдили су ирачки званичници.

У саопштењу се додаје да су у операцији ослобађања учествовале специјалне снаге, војска и полиција, преноси АФП.

Ирак је ослободио значајан део територије од џихадиста ослобађањем подручја Рамади почетком ове године и преузимањем града Хет прошлог месеца.

Према писању агенције, делови подручја Анбар - укључујући и други по величини град Фалуџа - још увек су под контролом Исламске државе као и већи део северне покрајине Ниневе.

Коалиција под вођством САД-а, која је обезбедила ваздушну подршку за акцију ослобађања Рутбе, потврдила је да је град Рутба "под пуном контролом ирачких снага".

На питање да ли има још дзихадиста у овој области, портпарол коалиције Стив Ворен је рекао да их "има још увек у приличном броју".

У брифингу за новинаре Пентагона , Ворен је описао Рутбу као " мали град са невероватним стратешким значајем", преноси АФП.

"Рутба се налази на главном путу између Багдада и Јордана, а ослобађање ће утицати на економију Ирака и Јордана, док ће Исламској држави ускратитит важну подршку у целој зони" рекао јеВорен.

Два важна града који су и даље под контролом џихадиста су Фалџа - 50 километара западно од Багдада и Мосул - главни град Ниневе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи