Кина изводи војне вежбе уочи инаугурације председнице Тајвана

Званични Пекинг започео је извођење војних вежби дуж обале у непосредној близини Тајвана, неколико дана пре инаугурације новоизабране председнице тог острва које Кина сматра делом своје територије.

Кинеско министарство одбране саопштило је да ваздушне, копнене и поморске војне вежбе имају за циљ да тестирају и побољшају капацитет Кине да одговори на могуће безбедносне претње.

Вест о извођењу војних вежби пренели су и кинески и тајвански медији, а званични Пекинг је упозорио да крхки односи између Кине и Тајвана могу бити додатно погоршани ако новоизабрана тајванска председница Цај Инг-вен не прихвати став Пекинга да је Тајван део кинеске територије.

Одлазећа влада националисте Ма Јинг-џеуа, пријатељски настројена према Кини, одобрила је током осмогодишње владавине тaкозвани "Консензус из 1992" у којем стоји да је Тајван део Кине и закључила са Пекингом низ трговинских споразума и других неполитичких аката.

Кина је последњи пут извела војне вежбе 1995. и 1996. године у циљу спречавања првих председничких избора на Тајвану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи