Први корак до заштите миграната - предрегистрација

Док са севера Африке и даље стижу избеглице, у покушају да се домогну европског тла, Европска унија је одлучила да од краја маја, у Грчкој почне предрегистрација тражилаца азила који су у ту земљу стигли пре 20. марта. Предрегистрацију, која ће трајати до јула, финансијски ће помоћи Европска комисија, а УНХЦР ће је подржати у том процесу.

Предрегистрација тражилаца азила у Грчкој, биће први корак до њихове међународне заштите. То би, према Даблинским одредбама или европском плану о размештању - могло да резултира пребацивањем азиланата у другу чланицу Европске уније.

Изасланик УН за људска права Франсоа Крепо је, током обиласка избегличких кампова у Грчкој, критиковао Унију, због начина на који решава избегличку кризу и недостатка правне одговорности у споразуму с Турском.

"Недостаје визија на нивоу целе Европске уније. Нема дугорочног решења миграционе политике која би укључивала заштиту права избеглица", сматра изасланик Уједињених нација за људска права Франсоа Крепо.

Критике на рачун решавања мигрантске кризе, чуле су се и у Лондону, од Анђелине Џоли, глумице и изасланице УН за избеглице. Обесхрабрена реакцијом Европе и Сједињених Држава на глобалну избегличку кризу, оцењује да се систем за збрињавање миграната - распада.

"У свету је расељено више од 60 милиона људи, највише у последњих 70 година. То забрињава, јер показује да је безбедност у свету све угроженија и да не можемо да то спречимо или исправимо", истиче Анђелина Џоли.

Истовремено, претендент за номинацију Републиканске странке за председника Сједињених Држава Доналд Трамп упозорио је на могућност напада, сличног оном од 11. септембра 2001. године.

Како каже, напад ће изводити избеглице које улазе у Америку са скупим мобилним телефонима, које финансира терористичка организација Исламска држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи