НАТО забринут због Брегзита

Заменик генералног секретара НАТО Александер Вершбоу каже да могуће повлачење Британије из Европске уније после референдума 23. јуна представља предмет забринутости за ту алијансу.

Aлександер Вершбоу је рекао да све што би "пореметило јединство Европске уније представља разлог за забринутост НАТО", пренео је Ројтерс.

"Уједињено Краљевство је веома важан војни и политички актер унутар НАТО и надам се да ће тако остати и у будућности", поручио је Вершбоу у Љубљани, где учествује на конференцији о контроли оружја за масовно уништење, разоружању и неширењу оружја.

И пет бивших секретара НАТО - лорд Карингтон, Хавијер Солана, лорд Робертсон, Јап де Хоп Схефер и Андерс Фог Расмунсен сагласило се да би излазак Велике Британије из Европске уније ишао на руку непријатељима Запада и ослабио НАТО.

"У време глобалне нестабилности, времену у ком НАТО покушава да појача своју улогу у Источној Европи, било би веома забрињавајуће ако би Велика Британија одустала од свог чланства у ЕУ", навели су бивши шефови НАТО у писму из канцеларије британског премијера, које је објавио Дејли Телеграф.

"Иако ова одлука припада британском народу, излазак из Уније би несумњиво довео до губитка британског утицаја, уздрмао НАТО и појачао моћ непријатеља Запада у тренутку када сви треба да стану раме уз раме против заједничких претњи, укључујући и оне на нашем прагу", пише у писму.

Бивши шефови Алијансе, који истичу да прате референдумске кампање "врло пажљиво и са великом забринутошћу", поменули су и Русију и Иран у контексту контроверзних санкција које је иницирала управо Велика Британија, преноси Тас.

Под руководством њих петорице, НАТО је функционисао од 1984. до 2014. године.

Британци излазе на биралишта 23. јуна, како би одлучили о изласку или останку краљевине у ЕУ.

На самиту ЕУ 18. и 19. фебруара, премијер Дејвид Камерон је направио споразум са Бриселом о посебним условима за чланство Британије, који укључују већи суверенитет британског парламента, заштиту фунте и њиховог система по којем радници из земаља чланица који раде у Великој Британији немају бенефиције британског социјалног система - чиме је ова земља заштићена од прилива миграната.

Камерон сматра да ове бенефиције могу да определе бираче да гласају за останак у ЕУ, а најновије анкете показују да су грађани и даље подељени.

За останак у ЕУ је 42 одсто Британаца, док је 40 одсто њих за излазак из 28-чланог блока, показују резултати најновије анкете, објавио је Тајмс.

Британски лист наводи да 13 одсто испитаника, у анкети коју је спровео "ЈуГов" за ИТВ, још не зна како ће гласати на референдуму 23. јуна, док је шест одсто Британаца неодлучно.

Тајмс није навео у ком периоду је истраживање спроведено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи