Пјонгјанг: Јачамо одбрамбене способности нуклеарног оружја

Северна Кореја ће "квалитативно и квантитативно" наставити да јача одбрамбене способности нуклеарног оружја, наводи се у одлуци усвојеној на Конгресу владајуће Радничке партије у Пјонгјангу, првом у последњих 36 година.

Како је пренела севернокорејска агенција КЦНА, одлука је усвојена после разматрања рада партијског Централног комитета у недељу, трећег дана конгреса, навела је агенција Ројтерс.

Агенција АП је раније пренела да је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун на конгресу изјавио да његова земља неће прва употребити нуклеарно оружје, осим у случају да буде повређен њен суверенитет.

"Наша република је одговорна нуклеарна држава која, како смо и раније истицали, неће прва употребити нуклеарно оружје, осим ако агресивне непријатељске снаге употребе нуклеарно оружје да би повредиле наш суверенитет", истакао је Ким у обраћању званичницима своје странке.

Додао је да ће Северна Кореја "искрено испуњавати своје обавезе на пољу нуклеарног разоружавања и радити на укидању нуклеарног оружја у свету".

Ким је навео и да је спреман да ради на побољшању односа са "непријатељским" државама, што, према оцени америчке агенције АП, представља дипломатски преокрет услед међународног притиска на званични Пјонгјанг због недавно спроведене нуклеарне пробе и тестирања ракета дугог домета.

Лидер Северне Кореје је позвао на интензивније разговоре са ривалском Јужном Корејом, у циљу ублажавања неспоразума и неповерења између две земље, и апеловао на САД да се не меша у међукорејска питања, пренела је КЦНА.

Северна Кореја је у јануару извршила своју четврту нуклеарну пробу, након чега је уследило лансирање сателита у фебруару, што светске владе сматрају покушајем Пјонгјанга да спроведе забрањено тестирање ракета дугог домета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи