Борац за људска права убијен у Карачију

Истакнути борац за људска права убијен је у пакистанском граду Карачију пошто су на њега пуцала четворица нападача, саопштила је пакистанска полиција.

Хурам Заки (40) седео је синоћ са пријатељем у једном ресторану у Карачију када су га изрешетала четворица мушкараца који су затим побегли на моторима, рекао је један локални полицијски званичник.

У нападу су рањене још две особе, а полиција је започела истрагу о том случају, навео је исти извор, наводи АФП.

Заки је најпре радио као новинар, а потом постао истакнути борац за људска права у Пакистану, где је покренуо сопствени сајт под називом "Изградимо Пакистан", на којем је критиковао насиље екстремистичких верских група.

Био је жестоки противник исламског екстремизма, посебно пакистанског талибанског покрета Техрик-е-Талибан, чији су припадници одговорни за бројне нападе на државне институције и верске мањине.

Заки је предводио демонстрације против муле Абдела Азиза, главног имама Црвене џамије, стецишта исламских фанатика, којег је оптуживао за ширење верске мржње против шиитске мањине.

Демонстрације су уследиле пошто је Азиз одбио да осуди талибанске нападе у Пешавару, у којима је у децембру 2014. године погинуло више од 150 људи, углавном младих.

Бројне пакистанске организације за заштиту људских права затражиле су данас од власти да ухапсе и осуде Закијеве убице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи