Шулц: ЕУ може да нестане за десет година

Председник Европског парламента Мартин Шулц је упозорио да би "за десет година Европска унија могла нестати ако се не зауставе национализми" који јачају у земљама европске двадесетосморице.

Мартин Шулц је у интервјуу за италијански лист Република, скренуо пажњу на чињеницу да су у Европи "на делу снаге које хоће да је поделе" и да је "будућност у опасности" и, како је рекао, због тога за десет година ЕУ може да нестане.

"То морамо спречити јер би последице биле драматичне. Европа је у опасности. Не знамо да ли ће кроз десет година ЕУ још постојати", рекао је Шулц.

На питање да ли је могуће разрушити Европску унију, Шулц је рекао да је "назадовање наравно могуће, али је алтернатива Европа национализма, граница и зидова".

"То би било поражавајуће и разорно јер је у прошлости таква нека Европа довела до катастрофа", рекао је.

Осврћући се на раздор међу чланицама ЕУ због избегличке кризе, Шулц додаје да треба примити ратне избеглице, али и да је "боље заједно бранити спољне границе ЕУ, јер оно што не ваља јесте подизати зидове унутар Европе, то свима штети и бескорисно је".

"Многе владе чланица ЕУ дају сагласност за преношење суверенитета на Унију, да би се потом жалиле на неприхватљиво уплитање у национални суверенитет и стављале кочнице на заједничко деловање", рекао је Шулц.

Додао је да су "то исти они који потом замерају ЕУ да не зна да решава проблеме са којима се сучељава".

Рекао је да "није Европска унија та која сад испољава слабости, већ заказују државе, јер кад неки министар поручује да ће његова земља сама бранити своје границе, заборавља да су то у сваком случају и границе ЕУ".

Шулц сматра да је "повратак многих влада на националне оквире погубан пошто ниједна земља не може сама да се избори с изазовима као што су миграције, климатске промене, тероризам, трговина или међународни криминал".

Република примећује да "док Немачка са још седам чланица ЕУ разматра прихватање 400.000 избеглица, друге изгледа да желе да то избегну, а Мађарска и Словачка су се, штавише, успротивиле већ договореном пријему избеглица".

Шулц је, међутим, рекао да "све земље прихватају одговорност и позивају се с успехом на солидарност кад траже нешто за себе, а повлаче се кад се од њих тражи допринос".

"Не заборавимо да су земље које трпе највећи терет избегличке кризе, управо оне које највише дају у заједнички буџет Европске уније", истакао је Шулц и додао да ће зато кад се идуће године буде одлучивало о вишегодишњем буџету ЕУ "доћи до жестоке расправе унутар ЕУ".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару