Читај ми!

Пољска, партија Качињског освојила апсолутну већину у парламенту

Партија права и правде предвођена евроскептиком Јарославом Качињским добила је апсолутну већину на парламентарним изборима у Пољској, показују резултати излазне анкете, које је објавио јавни сервис ТВП. Актуелна премијерка Ева Копач признала је пораз.

Према прелиминарним резултатима Партија права и правде (ПиС) је добила 242 од 460 места у Доњем дому парламента, поразивши владајућу либералну Грађанску платформу, која је освојила 133 посланичка места, пренеле су агенције.

Актуелна премијерка и председница Грађанске платформе, Ева Копач, признала је пораз на изборима и подсетила да та странка није изгубила последњих осам година.

Поручила је да конзервативној партији Право и Правда оставља Пољску у добром стању.

"Нисмо протраћили тих осам година (на власти). Пољска је данас земља која се економски развија, незапосленост је једноцифрена. У таквој кондицији остављамо земљу онима који су победили", рекла је Ева Копач.Поручила је да конзервативној партији Право и Правда оставља Пољску у добром стању.

Пољаци су на редовним парламентарним изборима по пропорционалном изборном систему либералној Грађанској платформи премијерке Еве Копач дали свега 23,4 одсто гласова.

Главни ривал либерала, евроскептична конзервативна странка Право и Правда бившег премијера Јарослава Качињског, ако и званични резултати потврде, излазну анкету за пољске телевизије, моћи ће са 39,1 одсто гласова и 242 посланика у скупштини да састави владу сама, без коалиционог партнера.

"Ово је прва победа једне странке у нашој демократији. Наш блок може да се прошири. Пружамо руке свима који желе да промене Пољску. Требало би да нас буде што више јер нас чекају огромне и нечувено тешке обавезе", рекао је лидер победничке странке, бивши премијер Јарослав Качињски.

Симболично је за ову победу захвалио покојном брату близанцу, бившем председнику Пољске Леху Качињском који је погинуо са државном делегацијом у паду авиона крај Смоленска у Русији 2010. године, на исти начин као 2005. године када је изабран за председника Лех Качињски њему: "Господине председниче, задатак је обављен".

На политички тестамент покојног Леха Качињског позвала се и вероватна нова пољска премијерка Беата Шидло.

"Пошли смо његовим путем. Били смо покорни према реалности која нас окружује. Радили смо поштено, читавих осам година", рекла је Беата Шидло и нагласила да победу на изборима конзервативци имају да захвале томе што су непрестано били доследни.

Поред Права и Правде и Грађанске платформе у новом сазиву парламента биће још и посланици нове странке Савремена и коалициони партнер у досадашњој влади, Пољска народна странка а један мандат по закону припада без обзира на резултате и једном представнику немачке мањине.

Државна изборна комисија саопштиће сутра које све партије су прешле цензус, а у уторак и званичне коначне резултате и имена свих 460 посланика као и имена нових 100 сенатора у горњем дому парламента који се бира по већинском изборном систему.

За место премијера надметале су се две жене - Копачова и Шидло, што је прва таква ситуација у историји Пољске.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару