Европски лидери у Бриселу о избеглицама

У седишту ЕУ одржава се мини-самит лидера десет држава које се налазе дуж балканске руте којом избеглице стижу у Унију. Премијер Србије Александар Вучић уочи самита рекао да је Србија спремна да преузме део терета збрињавања избеглица али и да је потребно пронаћи целовито решење.

Осим шефова држава и влада Србије, Грчке, Румуније, Бугарске, Македоније, Хрватске, Словеније, Мађарске, Аустрије и Немачке, на самиту учествују највиши функционери ЕУ - председници Европског савета, Комисије и парламента, као и високи комесар за избеглице Уједињених нација Антонио Гутереш.

Једини изузетак је председник Македоније Никола Груевски, који у Брисел шаље министра спољних послова Ђорђа Иванова.

Самит који је почео поподне настављен је радноим вечером. Како јавља дописник РТС-а из Брисела, иако постоји начелно слагање о потреби за појачаном сарадњом, информације са састанка говоре о повишеној температури и тензијама.

Спорне тачке су капацитет Грчке да на својој територији прихвати и обрађује захтеве већег броја миграната него до сада пре него што они буду упућени или враћени.

Неки лидери су критиковали став да земље не могу пребацивати избеглице до границе са суседима без претходног договора са њима. 

Портпарол ЕК  је новинарима у седишту Европске комисије рекао да се очекује да се самит, који је сазвао председник ЕК Жан Клод Јункер, заврши усвајањем заједничке декларације о решавању мигрантске кризе.

Како сазнаје РТС који је имао увид у нацрт декларације, ЕУ позива земље на балканској рути миграната да се обавежу на много бољу међусобну координацију и предлаже листу оперативних мера које би требало одмах да ступе на снагу.

Мере се односе на бржу размену информација и заједничко управљање током мигранта, јачање капацитета за привремени смештај избеглица и бољу контролу граница.

У нацрту заједничког документа од лидера се тражи да именују контакт особе за дневну размену информација, како би се осигурао постепен и контролисан проток избеглица.

Званичници ЕУ за заједнички приступ кризи

Највиши функционери Европске уније заложили су се уочи мини-самита у Бриселу за заједнички приступ решавању мигрантске кризе и бољу сарадњу држава дуж западнобалканског избегличког пута.

"Данас не можемо да правимо разлику међу чланицама и нечланицама ЕУ, јер криза погађа цео континент", рекао је новинарима комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан пред почетак састанка, на који су, осим десет чланица ЕУ, позвани и шефови држава и влада Србије, Македоније и Албаније.

Хан је рекао да се нада да ниједна земља неће постати "паркинг за избеглице" и да треба дуж пута изградити нове центре за прихват избеглица и "вруће тачке", на којима ће стручно особље регистровати мигранте.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је, долазећи на самит, рекла да очекује конкретне оперативне мере и кохерентан заједнички приступ решавању проблема.

"Ова криза неће ускоро проћи", упозорила је Могеринијева и истакла да је неопходно отклонити и узроке проблема покретањем дипломатске акције за окончање рата у Сирији.

Председник Европског парламента Мартин Шулц је скренуо пажњу на растући проблем ксенофобије и националног егоизма у Европи и критиковао оне који мисле да се са избеглицама треба обрачунавати силом.

"Они који посежу за насиљем су срамота Европе", нагласио је Шулц.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је, долазећи у седиште Европске комисије, рекла да је циљ самита да се боље уреди прихват избеглица како би им се олакшао живот.

"Мораћемо да поставимо регистрационе центре на нашим спољним границама", рекла је канцеларка и додала да је за то неопходна помоћ Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице, европске пограничне службе Фронтекс и Канцеларије ЕУ за подршку азилантима.

Портпарол ЕК Схинас је подсетио да је став Комисије да се мигрантска криза не може решавати једностраним акцијама на националном нивоу и да на заједничке изазове треба одговарати заједничким деловањем.

Председник владе Мађарске Виктор Орбан је рекао да Мађарска, након што је дуж границе са Србијом и Хрватском подигла жицу, више није на мигрантском путу и да на самиту учествује само као посматрач.

"Надам се да ће вечерас бити окончана политика отворених врата и позивања миграната да дођу у ЕУ, јер се тиме крши Шенгенски споразум", рекао је Орбан, чија је политика према избеглицама у супротности са ставовима већине чланица ЕУ.

Хрватски премијер Зоран Милановић је критиковао Грчку што пропушта мигранте и указао да они, када дођу до Хрватске, већ прошли кроз бар четири државе.

"Ово је пожар, а у пожару нико не обраћа пажњу на саобраћајне знакове", упозорио је Милановић.

Словеначки премијер Миро Церар је упозорио да ЕУ прети распад, ако вечерас не буде постигнута сагласност о политици према мигрантима.

Грчки премијер Алексис Ципрас указао да су за решавање кризе неопходна и знатна финансијска средства.

"Грчка је спремна да изгради пет нових прихватних центара са "врућим тачкама, али очекујемо и од других да испуне своје обавезе", рекао је Ципрас.

Истакао је да самит о избегличкој кризи има мало сврхе уколико Турска није укључена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару